Hvordan få barn til å spise mer frukt og grønt

Start tidlig

Introduser frukt og grønnsaker mens barna er små. Utvid repertoaret jevnt og trutt, og gi ikke opp om barnet rynker på nesen de første gangene. Maten må ofte prøves mange ganger før den faller i god smak.

Gjør maten spennende

Dette er en sunn lunsj, men hvor spennende ser den ut?

Finn ut hva favorittene er, og legg ved en ny grønnsak når maten serveres. Da slår du to fluer i ett smekk. Om det ikke faller i smak første gang , så kan du aldri vite når den nye grønnsaken viser seg å bli en favoritt.

Undersøkelser viser at vi spiser mer frukt og grønt hvis den er ferdig oppskåret.

 

Eksperimenter

Det smaker ekstra godt når man har vært med å lage maten

Involver barna

  • Ta dem med på selvplukk om sommeren. Det er spennende å oppdage hvor jordbærene eller potetene kommer fra. Etterpå er det gøy å lage syltetøy eller potetkaker. Eller bare spise jordbærene for eksempel med sukker og fløte. Potetene kan skrubbes for jord og kokes til middag.
  • La barna få være med å handle inn frukt og grønnsaker de synes ser spennende ut. Det være seg til matpakke, mellommat eller middag.
  • Dra på Bondens marked
  • Husk at barns smaksans utvikler seg – det de ikke likte i går kan de like i dag.

Matpakke

Legg med noe frukt i en egen boks, er den hel, tåler den fint romtemperatur noen dager.
  • La barna være med å lage eller forberede matpakken. For eksempel kan lørdager være et godt tidspunkt for å planlegge mandagens matpakke. Da kan barna bli med og bestemme hva vi skal handle til mandagens frukt og grøntinnslag.
  • Ha gjerne en tavle på veggen eller innkjøpsliste på kjøleskapet. Da kan barna skrive opp ønsker.
  • Kutt opp frukten og grønnsakene til matpakken. Da frister den mer og blir gjerne lettere å spise opp. Et helt eple kan fort bli for mye til lunsj sammen med brødskivene.
  • Selv om barna skulle være flinke til å sørge for sin egen matpakke, så er det hyggelig å overraske dem med en fruktpakke av og til.

Mellommåltid

  • Frukt og grønt er supert som mellommat. Kutt opp variert med frukt og grønnsaker. Har du 2 varianter så er det også bra nok. Det viktigste er ikke at det alltid ser mangfoldig og fancy ut, men at alle får i seg nok frukt og grønt over tid.
  • Av og til er det også fristende med en hel banan eller en pære. Spør barna hva de synes.
  • Tilby en yoghurt, et knekkebrød eller noen grove småkjeks til frukten. Straks blir det mer mettende.

Middag

Pizza er ikke akkurat frukt og grønt, men det å få lage si egen mini-pizza for eksempel, kan øke interessen deres for mat og hva de spiser. Velg innslag av paprika, mais, sjampinjong eller annet barna måtte like.
  • Barna synes ofte det er gøy å kutte opp grønnsaker. Om du ikke orker involvering på kjøkkenet hver dag, hva med å la dem hjelpe til når det passer. Eller gjøre små oppgaver som ikke krever så mye av deg selv i prosessen.
  • Større barn kan gjøre mer – etter hvert vil de kanskje ha lyst til å stå for middagen selv en gang i blant. Gøy for dem, god øvelse, og det gir mestringsfølelse – samt til stor glede for resten av familien. Litt hjelp må de få ved behov, uten å gjøre noe nummer av det.

Frukt som belønning / godteri

  • Ikke alt som er godt må inneholde raffinert sukker… Kjøp inn litt ekstra god frukt eller bær inni mellom – noe dere ikke har så ofte. Variasjon gjør at barna ikke går lei.
  • Server frukt og bær rent, eller med for eksempel:
  • vaniljekesam
  • vaniljesaus
  • sukker og fløte
  • kake eller pai

Gå foran som godt eksempel

Husk at barna ser og lærer av hva du selv gjør. Med gode vaner bidrar du til at også barna får gode vaner på sikt. Prøving og feiling på kjøkkenet hører dessuten med, om man er stor eller liten. Det er nyttig å erfare at maten kan smake like godt selv om den ser litt annerledes ut enn dere kanskje hadde tenkt.