Spise sunt og rimelig

 

Noen av oss er opptatt av mat, kjenne ulike smaker, prøve nye retter. Noen av oss er ikke like opptatt av mat, men så må vi jo spise alle sammen. Der har vi i det minste noe felles.

Så hva gjør vi da, når vi flytter hjemmefra og ikke helt vet hva middagen bør bestå av, dag ut og dag inn. Om det er så nøye med den frokosten, sånn egentlig. Hva er i grunnen lurt å putte i munnen etter en treningsøkt? 

Mange har lært mye om mat hjemme og på skolen, men så kan vi ikke gå rundt å huske på alt. Dessuten må vi skaffe oss erfaringer på kjøkkenet og innarbeide noen gode rutiner. Sånt tar tid, og utlært blir vi aldri.

Et hav av oppskrifter – hvor begynne?

Selv om det finnes masse oppskrifter på nett, kan en fysisk kokebok også være kjekt å ha

Det finnes et hav av kokebøker å få kjøpt, og mye informasjon på nettet. Kanskje har du til og med arvet en gammel kokebok. Men ikke alle vet at også Helsedirektoratet har utarbeidet en samling. Kokebok for alle – fra boller til burritos. Den skal deles ut til skoleelever, den kan kjøpes i bokhandel og dagligvare, og den kan leses på nett.

Målet med boken fra Helsedirektoratet er at rådene om sunt kosthold skal omsettes til konkrete måltider. De fleste oppskriftene er nokså enkle, og det er lagt vekt på at ingrediensene skal være forholdsvis lette å få tak i. Pris er også tatt i betraktning. Med andre ord et godt sted å starte om du er ute etter sunn, enkel, rimelig og god mat. Uansett hvor gammel du er.

Boken har oppskrifter for både hverdag og fest, tradisjonell norsk mat og retter fra ulike kulturer. Ulike råvarer er også omtalt. Om du er ute etter faglig funderte oppskrifter eller bare raskt vil finne grei og god mat, så er denne boken super å ty til.

Emner som blir dekket er som følger:

  • Grønnsaker, belgfrukter og salater
  • Poteter
  • Pasta, ris og gryn
  • Sjømat
  • Kjøtt
  • Småretter og fingermat
  • Desserter
  • Baking og korn
  • Om råvarer
  • Om mat og måltider

Noen vil nok kjenne igjen enkelte retter fra sin egen tid på skolekjøkkenet, eller heimkunnskapen som det het i sin tid. For eksempel lapskaus eller kjøttkaker i brun saus. Og hva med sukkerbrød, krydderkake og arme riddere. Men her finner man også oppskrift på mer eksotiske innslag som scampisalat, bulgurpilaff, chapatti og pavlova-terte. Noe for enhver smak rett og slett.

Pavlova er enklere å lage enn du tror – og smaker himmelsk!

 

Anbefalte kokebøker:

Kokebok for alle – fra boller til burritos, Helsedirektoratet

Det finnes også et par andre gode kokebøker skrevet med tanke på studenter og lave budsjetter. De kan være verdt å sjekke ut.

Middag for 25,- kroner, av Marie Thrane, Gyldendal Norsk Forlag

Fattig student, av Karen Elene Thorsen, Pilar forlag

Da er det bare å finne frem kjøkkenutstyret og gå i gang. Velbekomme!