Fornærmet katt fikk Mari til å bli veganer

Mari og Tobias
Foto: Erik Sæter Jørgensen

Mektige Mari – Med kjærlighet for katter og plantebasert mat

Vi har snakket med en av Norges mest mektige matbloggere, Mari Hult. Hun driver vegetarbloggen.no og har skrevet flere kokebøker med fristende plantebaserte oppskrifter til glede for alle som ønsker å enten spise vegansk, vegetarisk eller generelt øke inntaket av plantebasert mat.

I 2018 kom Mari på 100.plass på lista over hvem som har mest makt i Landbruks-Norge, bak blant andre Erna Solberg, Ole Robert Reitan og Andreas Viestad. Hele lista kan du se her.

-Fortell litt om deg selv. Hvem er Mari Hult?

-Jeg er en 39 år gammel dame fra Stavanger. Jobber som kommunikasjonsrådgiver ved UiS (Universitetet i Stavanger), i tillegg driver jeg Vegetarbloggen.no og har skrevet tre kokebøker.

-Den tredje kommer ut 4. januar, og handler om billig familiemat.

Dyreelsker med forkjærlighet for katter

Mari og katten Tobias                                                            Foto: Erik Sæter Jørgensen

-Hvordan klarte en fornærmet katt å få deg til å gå den veganske vei?

-Jeg har alltid vært veldig glad i dyr, og spesielt katter. Gjennom å bli kjent med katter har jeg fått se på nært hold hvor stort følelsesregister de har, og hvor smarte de er. Og katter er ikke unike sånn sett – dyrene i landbruket har vel så store behov for kjærlighet, oppmerksomhet, stell og pleie, men likevel behandler vi dem veldig ulikt katter og hunder som vi tar inn i hjemmene våre.

-Etter hvert som jeg lærte mer om hvor dårlig det står til med dyrene i matindustrien, fristet animalsk mat mindre og mindre, og etter hvert ble det helt plantebasert på meg.

Mange jern i ilden

Du brenner for vegansk matformidling gjennom blant annet Norges største vegetar-/veganblogg “vegetarbloggen.no”, kokebøker, kurs og foredrag, og den første kokeboka di “sykt godt” er nå lansert i Tyskland. Det virker som om du ikke hviler på din suksess. Hva er drivkraften din?

Alt jeg holder på med er idealistisk, for å være ærlig.

-Jeg mener det gjør verden bedre – både i seg selv med tanke på miljø og klima, definitivt for dyr som slipper å bli utnyttet og drept, og for mennesker såklart.

Vegan Krass Lecker
Maris første bok «Sykt godt» har blitt oversatt til tysk og gitt ut i Tyskland sommeren 2019

Plantebasert kost blir mer og mer populært

-Hva tenker du er avgjørende for at flere og flere velger å spise mer plantebasert?

-Jeg tror det er todelt. Miljø- og klimaaspektet blir bare større og større. Det begynner virkelig å gå opp for folk at vi må gjøre alt vi kan for å stoppe de menneskeskapte klimaendringene, og det å velge vegansk er et skritt i riktig retning.

-Animalsk landbruk står for store klimautslipp, i tillegg krever det enormt mye vann og plass. Plantebasert landbruk er mye mer ressurseffektivt.

-Den andre delen er dette med dyr og dyrevelferd. Avsløringer både i NRK brennpunkt, men også stadig vekk i nyhetene etter at Mattilsynet har aksjonert, viser at det ikke står så godt til i landbruket som reklamene vil ha oss til å tro.

Mennesker har empati for dyr, og mange ønsker heller å støtte enten gårder som driver med høyere dyrevelferd, eller å droppe kjøttet på tallerkenen på fulltid.

Fordelene med å spise plantebasert er mange. Hva tenker du er de største fordelene?

-Det er bra for dyr, klima og miljø.

Plantebasert kost for nybegynnere

Det er mange familier som ønsker å spise mer plantebasert. Hvilke tips kan du gi dem? Hvor bør de starte?

-Ikke gjør det for komplisert. Start med vegetarretter du allerede kan lage (tomatsuppe, blomkålsuppe, taco med bønner, pasta med tomatsaus, falafel etc).

-Etter hvert kan du utfordre deg selv på å lage en ny vegetarrett i uka, og holde på slik til dere får noen nye familiefavoritter

Hvilke råd kan du gi barnefamilier hvor barna er kresne på grønnsakene de blir servert? Har du noen tips til hvordan de kan gjøres mer “barnevennlige”?

-For det første tror jeg mye av dette ligger i holdningene i hjemmet.

Foreldre som snakker opp grønnsakene og ikke plukker bort ertene selv, har større sjanse for å lykkes

-Strategien om at alle må ta litt av alt på tallerkenen og smake minst tre ganger på nye grønnsaker kan også fungere. Er alt fånyttes så ville jeg hatt spinat i pannekakerøren, servert hummus som dipp til taco og hatt revet gulrot i kjøttkakene.

Plantebasert kosthold
Foto: Sara Johannessen

-Hvilke basisvarer bør man ha i hjemmet for å kunne lage fristende grønne retter? Hva ville du anbefalt dersom man skulle velge seg 10 ingredienser?

Gode, norske grønnsaker er alltid lurt å ha hjemme. Jeg anbefaler å handle norsk og i sesong, da snakker vi både kortreist, klimavennlig og ikke minst supert på smak.

Ellers har jeg alltid kokosmelk, soyasaus, sesamolje, tahini, knuste tomater, sitron og hvitløk liggende.

De aller fleste av oss som står på kjøkkenet og lager middag ettermiddagstid, kjemper en kamp mot klokka. Har du en oppskrift på en enkel, kjapp og proteinrik middag for hele familien?

Jeg har faktisk gitt ut en hel kokebok med enkle retter, den heter Sykt enkelt! Fra den vil jeg dele denne oppskrifta med dere:

Lasagnesuppe

Nok til 4 porsjoner

Lasagnesuppe
Foto: Erik Sæter Jørgensen
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 pakke soltørka tomater (gjerne i olje med italienske krydder)
  • 1,5 dl tørka linser (røde, grønne eller brune)
  • 1 ss oregano
  • 2 bokser (à ca. 4 dl) hakkede tomater
  • 1,5 l vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
  • 200 g (ca. 10 stk) lasagneplater (pass på at de er uten egg)
  • 1 liten bunt basilikum.

Slik gjør du:

  1. Grovhakk sjalottløk, hvitløk og soltørka tomat. Skyll
    linsene i litt kaldt vann.
  2. Ha en gryte på medium til høy varme og hell i 2 ss olje. Ha i sjalottløk og stek i 1 minutt. Tilsett deretter hvitløk, soltørka tomat og oregano og rør godt sammen. Hell i hakkede tomater og vann med buljongpulver og kok opp. Ha i linser og la det koke i 5 minutter.
  3. Knekk deretter lasagneplatene i 3–4 biter og ha dem i. La suppen koke videre til de har al dente-konsistens, ca. 10 minutter.
  4. Grovhakk basilikum og rør inn. Smak til med salt og pepper og server suppen rykende varm.

Restetips
Ha i en form, dekk med revet vegansk, smeltbar ost og gratiner i ovnen, og så har du lasagne.

Spis mer planter!

Hva vil du helt til slutt si til dem som er skeptiske til å spise mer plantebasert?

-Det er ingen gode grunner til å ikke spise mer planter. De er fulle av næring som er bra for deg, i tillegg er de gode for jordkloden.

4.januar kommer kokeboka «Sykt billig» ut på Frisk Forlag. Den er spekket med 90 kjøttfrie og billige oppskrifter som Mari og Kjersti Grønseth, økonom og driver av bloggen forbruker­frue.no, har samarbeidet om. Vær en av de første til å kjøpe den her.

Vil du ha et gratis hefte med juleoppskrifter?  I Jul, jul, annerledes jul finner du på et og samme sted Mari og Mias* favoritt-oppskrifter til både julemiddagen og julekakene, og du får masse tips, råd og personlige favoritter for advent og jul. Du kan laste det ned her

*Mia Frogner driver matbloggen Green Bonanza og har i tillegg gitt ut 3 kokebøker med plantebaserte oppskrifter.