Smart guide til når barnet ditt kjeder seg

Jente kjeder seg

Jeg kjeder meg!

Hørt den før du også?

La oss aller først slå fast at det er ikke farlig å kjede seg! Tvert imot! Det viser seg at barn som får lov til å kjede seg utvikler både kreativitet, tålmodighet og selvstendighet,bare for å nevne noe.

Men det er ikke alle barn som klarer å kjede seg lenge nok til selv å komme på noe å gjøre,  og da er det lurt å ha en «verktøykasse» med aktiviteter på lur. Jeg har selv gjort det med de to yngste barna mine, og det fungerte veldig bra!

Sånn gjør du

Post-it lapper

Du trenger et stort syltetøyglass med lokk og 10 post-it lapper eller klipp til egne lapper – og på hver av disse skriver du en aktivitet du vet barnet ditt liker å holde på med og kan engasjere seg i uten for mye voksenstyring.

Litt forberedende aktivitet og tilrettelegging fra din side er helt ok.  På lappene kan du for eksempel skrive aktivitetene som står under, brette dem sammen og legge i syltetøyglasset. Når barnet ditt sier at det kjeder seg, finn glasset frem og la det trekke en aktivitet.

1Lag en hytte under stuebordet

Hytte i skogen
Hytta under bordet blir nok ikke like stor som den på dette bildet, men den blir minst like hyggelig.

La barnet finne tepper og puter og lage seg en hyggelig hytte under bordet. Skulle stuebordet være for lavt, kan kanskje kjøkkenbordet være et alternativ? Hvis du er som meg, ligger det mange ting på bordene, så da har jeg pleid å ta frem 4 stoler og sette stolryggene mot hverandre og lagt et teppe over. Og så har barnet mitt henta puter og dyna si og laga seg en lun hule å ha basen sin i. Det er ikke sikkert barnet kommer til å være så lenge i hytta, men å hengi seg til prosessen er avogtil viktigere enn det ferdige produktet.

2Tegn noe fint til noen

Jente som tegner

Er barnet ditt glad i å tegne eller fargelegge? Da er en liten kreativ stund akkurat det som skal til for at barnet ditt slutter å kjede seg. Min erfaring er at dersom man har gode tusjer/fargestifter/blyanter, vil barnet både bruke lenger tid ved tegnebordet OG jobbe mer iherdig for å gjøre kunstverket sitt fint. Så det kan det være lurt å investere i.

Trenger barnet ditt litt inspirasjon? Da anbefaler jeg dere å se på Øisteins Blyant på YouTube . Der finner dere mye artig barnet kan lære seg  å tegne. Ellers finnes det utrolig mange fine sider på nett hvor dere kan printe ut ark til fargelegging. For eksempel denne siden: coloringbookfun.com. Her er også fargeleggingsark til voksne?

3Hør på ei lydbok

Gutt hører på lydbok

Å høre på ei lydbok er veldig hyggelig og det kan brukes som en hvilestund for barnet. For avogtil er det akkurat det barnet trenger når det kjeder seg. Storytel og Fabel er to abonnementstjenester for lydbøker, som du også kan prøve 14 dager gratis før du bestemmer deg for om dere vil fortsette å bruke disse. Ellers har dere muligheten til å lytte på fortellinger og eventyr gratis på YouTube, for eksempel her.

4Finn frem noen leker du ikke har lekt med på lenge

Perling og plastellina
Perling og modellkitt er gamle travere som aldri går av moten

Hvis ditt barn er som mine, er det noen leker som er fremme og tilgjengelige hele tiden. Mens andre leker blir gjemt og glemt nesten før de blir pakket ut. Et lite tips: samle alle disse lekene i en boks som du kun tar frem i anledninger som denne. Da blir disse lekene plutselig mer spennende.

5Se en film eller serie som får deg i godt humør

Barbie
Tegnefilmene om Barbie har blitt spilt mang en gang av jentene her i huset

Har barnet ditt en yndlingsfilm? Ta den frem, med god samvittighet. Her har det gått i alt fra Barbie til Mekke Mikkel, Lego Friends og Byggmester Bob. Variasjon, med andre ord. Å se film kan være lærerikt, hyggelig og morsomt. Du kan også finne mange serier for barn på youtubekids.com.  Her oppretter du en profil til barnet, basert på barnets alder, og det er gratis å bruke.

6Spør en venn om å komme på besøk

To gutter leker

Å ha besøk av venner eller besøke venner er en fin atspredelse i det daglige. Å dyrke vennskap utenom barnehage og skole er også en positiv måte å bruke tida på. Lek og moro er en viktig del av barnas hverdag. Gode vennskap mellom barn øker selvfølelsen og gir trygghet. Og i følge denne artikkelen fra barnehage.no, øker det også empati og omtanke for andre.

7Dans til musikk

Far og datter danser

Dans er terapi og dansing er gøy! Og barn elsker å danse! Jeg husker at da jeg jobba som pedagogisk leder på en avdeling for de aller minste i barnehagen, var noe av det gøyeste å hoppe og danse rundt sammen med de små. Det var deilig å riste av seg både dårlig energi og negative tanker. Og det funka! Både for meg og barna?

BliMe-dansene som har rocka norske skolegårder de siste årene er låter som er fengende å danse til, og for de litt større barna kan de også lære seg stegene til disse her. Sjansen er stor for at du hopper opp av godstolen og deltar i dansen du også!

8Lek med noe i «jeg kjeder meg-kassa» di

Ting å leke med

Du trenger en tom skoeske eller tilsvarende og litt småting som barnet ditt liker å leke med. Jeg hadde oppi de tingene som er listet opp under. Da var min sønn 5-6 år. Det viktigste er at du har ting oppi esken som er tilpasset barnets alder og at barnet ditt er interessert i disse tingene. La barnet få lov til å boltre seg i disse dem og bruke dem om hverandre frem til de ikke er interessante mer.

  • en spinner
  • en rubikskube
  • ei lita blokk med fargeleggingsark og noen fargeblyanter
  • en konstruksjonsleke
  • et par smådukker
  • lego som det kan bygges noe med
  • et lite puslespill
  • ei lita bok