Det er alltid noen i den andre enden
Er dagene vanskelige? Kjenner du noen som har det vanskelig? Nå går vi inn i den tiden på året der vonde følelser ofte kommer til overflaten.
Vanskelige erfaringer kolliderer med andres juleglede, julelys, familietid. Ensomhet kan kjennes sterkere. Ensomhet som kanskje allerede viste seg i takt med koronaens inntog.
Uansett hva som kjennes vanskelig, om det gjelder deg selv eller en du tenker på – vær så snill og snakk med noen. Det finnes mange gode lyttere og hjelpere. Og kanskje kan du selv være den som ser, lytter, hjelper noen videre.
Her får du en oversikt over en rekke hjelpetelefoner, hvor det sitter gode mennesker i andre enden – klare til å snakke med akkurat deg. Uansett hva du har på hjertet.
Oversikt over viktige hjelpetjenester
1Medisinsk nødnummer 113
Døgnåpen tjeneste alle dager. Når du står i en situasjon hvor du bedømmer det som fare for liv og helse, ring 113. Da kommer du til AMK – akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, hvor spesialtrent helsepersonell hjelper deg.
Ut fra det du forteller, bedømmer de hvor alvorlig situasjonen er, veileder deg og vurderer hvilke helseressurser du har bruk for, f.eks ambulanse.
Er du usikker på om det er 113 du skal ringe? Husk da på at de ønsker at du heller ringer dem en gang for mye enn en gang for lite.
Nettside: Medisinsk nødnummer 113
2Legevakt 116 117
Døgnåpen tjeneste alle dager. Når du ringer dette nummeret, kommer du til legevakten i området du oppholder deg.
Legevakten ringer du når fastlegekontoret ditt har stengt, og du ikke kan vente til i morgen, eller det åpner igjen. De skal også hjelpe deg dersom du oppholder deg et annet sted enn fastlegen din, f.eks på reise.
Nettside: Legevakt
3Giftinformasjonen 22 59 13 00
Døgnåpen tjeneste alle dager. Er du bekymret for at du selv eller noen andre har hatt kontakt med eller fått i seg noe som kan være potensielt farlig? Da ringer du Giftinformasjonen.
Dette er en rådgivningstelefon når det mistenkes eller foreligger bevis for akutt forgiftning og forgiftningsfare, men de kan også kontaktes for kvalitetssikring av informasjon samt fakta og råd om forgiftninger generelt . Det siste helst på dagtid hverdager mellom 09-15.
Nettside: Giftinformasjonen
4Alarmtelefonen for barn og unge 116 111
Døgnåpen telefon, hver dag, hele året. Gratis å ringe til. Er du mellom 7 og 18 år, eller bekymret for noen som er det? Blir du utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt, eller mistenker at noen blir det?
De som jobber på alarmtelefonen for barn og unge kan hjelpe deg med flere ting, blant annet hjelpe deg der og da, kontakte barnevernstjenesten der du bor, evt andre hjelpetjenester og gi deg råd om hvordan du kan få hjelp fra andre.
Dersom du har behov for hjelp der og da, vil de ta kontakt med politi og legevakt der du er.
Nettside: Alarmtelefonen for barn og unge
5Kirkens SOS: 22 40 00 40
Døgnåpen krisetjeneste, også i i ferier og høytider. Kirkens SOS tilbyr i tillegg muligheten til anonym og uforpliktende samtale på krisetelefonen eller kontakt via chat på nettsidene deres.
Nettside: Kirkens SOS
6Mental Helses hjelpetelefon 116 123
Døgnåpent tilbud, og du kan få noen å snakke med når livet er vanskelig. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Driver også hjelpetilbudene Foreldresupport, sidetmedordchat og arbeidslivstelefonen. OBS! Disse har ulik åpningstid.
Nettside: Hjelpetelefonen
7Foreldresupport 116 123 (tast 2)
Døgnåpen telefon- og chattetjeneste (trykk på chattebobla nederst til høyre på foreldresupport.no)for omsorgspersoner som trenger veiledning, støtte og noen å lufte tankene sine med. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Stine Sofies Stiftelse og Mental Helse Hjelpetelefonen.
Nettside: foreldresupport
8Sidetmedord.no
Et lavterskeltilbud for mennesker, også barn og ungdom, som trenger noen å snakke med eller å skrive til. På Sidetmedord.no kan du i tillegg dele tanker og følelser med andre brukere gjennom forum og vennetjeneste, eller du kan sende en anonym melding og få svar av en veileder innen 48 timer.
Nettside: Sidetmedord.no
9Arbeidslivstelefonen 225 66 700
Har du problemer på jobb, er permittert eller har mista jobben? Eller er det andre jobbrelaterte ting du ønsker å snakke med noen om? Har koronasituasjonen gjort det vanskeligere for deg i arbeidslivet?
Da kan du enten ringe rådgiverne på Arbeidslivstelefonen, sende dem epost på kontakt@arbeidslivstelefonen.no eller chatte med dem i åpningstidene deres, som er disse:
- Mandag 9-15
- Tirsdag 9-15
- Onsdag 9-15
- Torsdag 9-18
- Fredag 9-15
Nettside: Arbeidslivstelefonen
10RUStelefonen 08588/ 915 08588
RUStelefonen er en anonym og offentlig informasjons- og veiledningstjeneste for hele Norge. Enten du er rusbruker, pårørende, skoleelev eller bekymret nabo, og du har spørsmål om rusproblematikk, rusmidler eller rusmiddelbruk, kan du ringe dem.
Telefon- og chattetjenesten har faste åpningstider (stengt 1430-15 hver dag), men som kan variere med ferie- og helligdager:
- Mandag: 11-18
- Tirsdag: 11-18
- Onsdag: 11-18
- Torsdag: 11-18
- Fredag: 11-18
RUStelefonen har også en egen spørretjeneste, som du kan henvende deg til her. Svar på spørsmål som stilles via denne tjenesten vil da legges ut på siden under siste stilte spørsmål og svar.
Nettside: Rustelefonen
11Vold- og overgrepslinjen 116 006
Døgnåpen telefon for deg som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. De som svarer, kan gi deg hjelp til hva du kan gjøre for å komme ut av situasjonen du er i, og om ønskelig informere deg om hvilke hjelpetilbud som finnes der du bor.
Er du en bekymret pårørende, venn eller kollega til noen som er voldsutsatt, eller jobber i hjelpeapparatet, kan de hjelpe deg også.
Nettside: VOlinjen
12Kors på halsen – for barn og unge opp til 18 år.
Dette er Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge. Her sitter det frivillige mellom 22 -75 år klare for å både prate med deg og hjelpe deg, om det er ønskelig. De har også et eget forum, hvor du kan snakke med dem på din egen alder.
Du kan ta kontakt med dem enten på telefon, mail eller chat innenfor åpningstidene deres.
- Telefon 800 333 21 mandag-fredag 14-22
- Chat-tjenesten hver dag 14-22
- Mail – du får svar innen 2-3 dager
Nettside: Kors på halsen
13LPP – Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse
LPP er en forening for deg som er pårørende til en som er psykisk syk. De har tilbud om rådgivningstelefon til deg som pårørende. Telefonnummeret er 22 49 19 22, og åpningstidene er:
- mandag 10-15
- tirsdag 11-19
- onsdag 10-15
- torsdag 10-15
- fredag 10-15
De har også en epostadresse du kan kontakte dem på:radgivningstelefonen@piosenteret.no
Nettside: LPP
14Ung.no
Ung.no er det offentliges informasjonsside mot deg som er ung og søker kvalitetssikret informasjon og svar på spørsmål du har om alt fra tema som vennskap, helsa di, kriminalitet til det å flytte hjemmefra.
Ung.no har bred oversikt over både tilgjengelige hjelpetjenester og chattetjenester. du som ung kan kontakte for å få hjelp.
Nettside: Ung.no
15Spillavhengighet Norge 477 00 200
Tilbyr veiledning og tilbud til spillere, pårørende, arbeidsgivere, helsepersonell og andre. Alle samtaler er taushetsbelagt fra deres side, og du møter både ansatte og frivillige i andre enden av røret.
Åpningstider:
- mandag: 9-21
- tirsdag: 9-15
- onsdag: 9-15
- torsdag: 9-21
- fredag: 9-15
Ønsker du kontakt utenom telefontid? Da kan du sende dem epost til kontakt@spillavhengighet.no.
Nettside: Spillavhengighet Norge