Hvordan trene hjernen din

Veronica Lill Hetland

Nå kan du trene hjernen din med tanketreneren Veronica Lill

Har du hørt om et treningssenter for hjernen noen gang? Ikke jeg heller, før jeg begynte å følge Veronica Lill Hetland på Instagram for et par år siden.

Gjennom prosessen hennes fra utbrent til grunder har hun tatt oss lesere med på hennes vekst både som menneske og i hennes arbeide med å lære oss andre å endre vårt tankemønster til det bedre.

Og jeg har vært så heldig å få en prat med henne på mail (i disse coronatider) for at vi kan lære å kjenne både henne, og det hun ivrer for å lære oss, bedre.

-La oss bli bedre kjent med deg, Veronica Lill.

-Jeg heter Veronica Lill Hetland. Jeg er oppvokst på Hommersåk i Sandnes, og bor her fortsatt. Jeg har vært gift i 24 år med min barndoms kjæreste Torbjørn. Sammen har vi tre voksne barn, Malin 24 år, Sebastian, 22 år og Ulrikke 19 år.

-Du har mange jern i ilden, og er engasjert i det du gjør. Hva brenner du for?

-Jeg har alltid vært brennende opptatt av helse. Kosthold og trening har alltid vært en stor del av livet mitt. Hvor stor betydning vår mentale helse har på vår helse forsto jeg ikke før jeg ble syk.

-Nå er min store lidenskap «hjernen»! Det nytter lite å trene og spise sunt om vi ikke har det bra der oppe hvor alt styres fra, sier Veronica Lill med glimt i øyet.           .

Plutselig var veggen der

Møte veggen
Veronica Lill levde et hektisk og stressende liv og opplevde å møte veggen i en alder av 32 år.

-Du opplevde som 32-åring å møte veggen. Hva skjedde og hvordan
påvirket det deg og din familie?

-Å møte veggen skjer egentlig gradvis, men det er vanskelig å forstå hva som skjer før det til slutt «smeller». Jeg har alltid vært en «flink pike», det vil si at jeg alltid har satt store krav til meg selv.

-Det har vært viktig for meg å være flink på skolen, flink i jobben, ta vare på kroppen ved å spise riktig og trene, holde hus og hjem rent og pent, være en god medarbeider, kone, mor etc.

Jeg hadde altfor store krav til meg selv

-Hvordan merket du at kravene til deg selv begynte å bli for høye?

-Mine krav til meg selv ble ikke nedjustert da jeg ble tre barns mamma. Jeg fortsatte å stille store krav til meg selv og «leverte» på alle livsområder. Det gikk ikke i lengden.

-Det hele startet med at jeg mistet mitt ellers så gode humør og kjente meg nedstemt. Ting som ellers hadde vært lystbetont begynte å bli et ork. Jeg kjente på indre uro og var konstant sliten.  At det var stress som kjørte i kroppen visste jeg ikke, og ikke hadde jeg kunnskap om hva stress er eller hva det gjør med kroppen vår heller. Og lite ante jeg at stress starter i hodet.

Mørke tanker og våkne netter

-Det fortsatte med alle de symptomer som stress drar med seg.
Nattesøvnen ble en stor verkebyll. I timevis kunne jeg ligge og kjenne på uroen som raste rundt i kroppen.

-Jeg kjente hjertet som slo mye raskere enn det burde, og etter hvert som timene gikk og søvnen uteble ble tankene mørkere og mørkere.

-Jeg hadde mye hodepine og musklene kroppen var stive og vonde. Jeg har brukt utrolig mye penger på fysioterapi, kiropraktor, massasje terapeut etc. Fordøyelsen ble trøblete, og jeg ble ømfintlig for både lys og lyd.

-Jeg fikk etter hvert kløe i huden, begynte å miste hud og hår. Heldigvis har jeg mye hår, så det var nok kun frisøren min som la merke til det. Etter hvert ville ikke kroppen min beholde mat.

Det var fortvilende å kjenne seg så syk og at ingen kunne finne et svar på hva som feilte meg.

Hele familien ble påvirket

-Hvordan påvirket sykdommen og situasjonen den medførte deg? 

-Det påvirket ikke bare meg, men også min familie. Det var tøft å ligge i sengen og høre min eldste datter si til den yngste:

Du må være stille, mamma er syk! Og svaret fra hun minste var: Ja men mamma er jo alltid syk!

-Å være mamma er den største og viktigste jobben i livet, mener jeg. Og det å kjenne på følelsen av å være en begrensning for mine egne barn var noe av det tøffeste for meg. Jeg husker jeg lå i sengen og tenkte: I fremtiden skal de konfirmere seg og kanskje gifte seg, hvordan skal jeg orke det? Jeg har jo mer enn nok med å komme meg gjennom hverdagen som sykemeldt!

-Tanken om at familien hadde hatt det bedre uten meg streifet innom hjernebarken. Hadde jeg ikke kommet meg ut av denne spiralen er det skremmende å tenke hvor langt disse tankene kunne gått. Alle tre er i dag konfirmert og hun eldste er gift. Vi hadde stort bryllup med over 100 gjester, jeg holdt selv tale og det hele ble en super dag;-)

Min mann har vært min klippe

Veronica Lill Hetland
Støtten fra hennes mann underveis i prosessen har vært avgjørende for Veronica Lill.

-Hvordan taklet din mann at du ble så syk?

-Hans støtte har vært utrolig viktig. Det ble stor belastning på ham. I perioder var han både mamma og pappa. Han fulgte opp skole og aktiviteter, laget middag og var tilstede for ungene på en måte som gjorde at de kanskje ikke opplevde situasjonen så ille som meg.

Tanken på hvor god far og ektemann han har vært oppe i det hele får meg fortsatt til å ta til tårene. Jeg har uten tvil en fantastisk god ektemann.

-Det beste er at han aldri mistet troen på at kona hans skulle «bli seg selv igjen».

Sykdommen gjorde meg desperat

-Etter flere år i kamp mot et system som ikke kunne hjelpe deg, og 3
år med ME, klarte du likevel å kjempe deg frem til dagens status: du
er gründer, foredragsholder, har skrevet selvhjelpsbok, og etablert en
medlemsportal gjennom tanketreneren.no. Hvordan har du klart å komme
deg dit du er i dag?

-Dette er nok ikke helt sant. Helsevesenet tilbydde meg nok alt som var å tilby på det tidspunktet. Jeg var hos psykolog og hos flere behandlere.

-Etter tre år med sykdom ble jeg desperat. Internett ble saumfart for å finne en løsning. Jeg kunne jo ikke fortsette å leve slik, jeg hadde tre flotte barn og en fantastisk ektemann å leve for. De fortjente en mamma og en kone som kunne være med på familiens aktiviteter.

Vendepunktet

-Hva ble vendepunktet for deg og hvordan merket du endringen?

Ordet nevroplastisitet fattet min interesse. Det er kunnskapen om hjernens evne til å endre seg fysisk med mental trening.

Videoen under forklarer kort og lettfattelig hva nevroplastisitet dreier seg om:

 

-Dette ble vendepunktet! Jeg forsto at hjernen var formbar. Jeg meldte meg på kostbare kurs og lærte meg både kunnskap og mentale treningsteknikker. Jeg forsto at måten jeg hadde brukt min egen hjerne på hadde fått meg i trøbbel.

Jeg hadde klart å tenke meg alvorlig syk, både psykisk og fysisk.

Resultatene viste seg fort

-Da jeg forsto at den eneste som kunne hjelpe meg å hjelpe meg, var meg,
startet jeg opptrening av min egen hjerne, og resultatene lot ikke vente på seg. Jeg hadde lenge vært ømfintlig for lys og lyd, og all lyd ble oppfattet som bråk som jeg ble sliten av.

-Jeg husker godt den første opplevelsen jeg merket endring, for meg var det utrolig sterkt! Da hadde jeg vært på kurs og trent med mentale treningsteknikker en hel dag. Det hadde skjedd noe med hjernen min den dagen!

Lyden av glade barn

-Jeg kom inn døren hjemme og hørte unger som lekte og hadde det gøy på rommet. Ja, det var det jeg hørte. Unger som lekte og som hadde det gøy!

-Dette var lyder jeg hadde hørt ofte og som jeg hadde opplevd som hyl og bråk. Det var sterkt! Ungene mine hadde det gøy, tenk at jeg hadde opplevd dette som bråk!

-Den kvelden gråt jeg. Jeg tenkte på hvor mye jeg hadde kjeftet fordi de bråkte, men de gjorde egentlig ikke det. De var barn som lekte og hadde det gøy.

Fra tanke til handling

-Dette ble så banebrytende for meg at jeg bestemte meg for at dette er kunnskap som alle burde kunne. Vi lærer så mye i skolen, men ikke hva en tanke er, og hvordan de påvirker oss og følelsene våre.

tanker kan skape stress som igjen påvirker kroppen og vi kan bli alvorlig syke.

-Vi lærer heller ikke hvordan vi kan lære oss å bruke hjernen annerledes for å kunne tenke på en ny måte. Akkurat det er ikke så rart, lærere blir ikke utdannet til å kunne dette. I naturfag lærer vi det meste om kroppen vår, men ikke noe om det det viktigste av alt, nemlig hjernen vår!

Verdifull innsikt

Veronica Lill Hetland
Meditasjon er et av verktøyene du lærer på Veronica Lills mentale treningssenter på nett.

-Da du forstod at du kunne endre hjernens tankemønstre, hvordan ville du bruke denne nye innsikten?

-Dette måtte jeg gjøre noe med. Jeg kunne ikke la tre år av livet mitt være «bortkastet». De tre årene som syk er faktisk min «beste» utdannelse. Jeg hadde ikke hatt mulighet til å forstå alt jeg har vært gjennom uten denne erfaringen.

-Jeg valgte å omskolere meg. Min fagkompetanse er viktig, men uten min erfaringskompetanse er jeg overbevist om at jeg ikke hadde oppnådd det jeg har klart i dag.

Tanketreneren blir virkelighet

Logo tanketreneren

-Hva skjedde videre?

-Jeg fikk jobb i en attføringsbedrift og tok i bruk teknikker som jeg selv utviklet. Det viste seg at disse hadde veldig god effekt på dem som brukte dem. Frøet om å utvikle noe helt på egenhånd ble dermed sådd.

-Nå er det over fem år siden jeg sa opp en trygg jobb og satset alt på det jeg brenner for. I januar 2016 ble Tanketreneren etablert. Tanketreneren er i dag et unikt kompetanseprogram for hjernetrening, stressmestring og helse.

Mangfoldig konsept

-I løpet av de 5 siste årene har du rukket å utvikle konseptet ditt til å bli omfangsrikt. Fortell oss mer om det.

-Det startet med at jeg utviklet et gratis nettkurs. Jeg var ikke forberedt på at behovet var så stort. I dag har over 30.000 mennesker deltatt på dette gratis nettkurset. Jeg utviklet så et 6 ukers nettkurs og i 2018 gav jeg ut selvhjelpsboken Tenk deg et bedre liv.

-Du finner meg også på sosiale medier. Jeg er både på Facebook og Instagram med tips og inspirasjon for alle som ønsker å endre tankemønstre og gi hjernen positiv føde.

Hjernen trenger daglig trening

Hjernen er en muskel
Hjernen er en muskel som trenger regelmessig trening.

-Musklene holder seg ikke sterke resten av livet om en slutter å trene, slik er det med våre mentale muskler også. Mental trening er som all annen type trening, nemlig ferskvare.

Etter ønsker fra tidligere kursdeltakere fikk jeg derfor ideen om en medlemsportal.

-Jeg så behovet for jevnlig påfyll, oppfølging og et varmt fellesskap. Etter ønsker fra tidligere kursdeltakere fikk jeg ideen om en portal for medlemmer. 1. april 2019 lanserte jeg Tanketreneren medlemsportal. Tanketreneren er i skrivende stund under utvikling.

Jubileum i januar 2021

-Tanketreneren blir 5 år januar 2021, og det feires med rebranding. Jeg kan røpe at ny logo er under arbeid av en dyktig designer.

-Hva har du utdannet deg innenfor for å bli mental trener?

-Jeg er utdannet NLP Coach, mindfulness instruktør og hypnoterapeut. Og i disse dager utdanner jeg meg i tillegg til pusteveileder og gravity yoga- instruktør for å kunne tilby den optimale helsepakken for kropp og sinn.

-Jeg er priviligert som får jobbe med endring og utvikling, og gleder meg over å kunne utvikle meg sammen med kundene mine.

Vi sitter selv på løsningene

Eureka
I følge tanketrener Veronica Lill er vi alle utstyrt med ressursene til å løse våre problemer rundt stress, da hennes erfaring er at løsningene sitter i oss selv (illustrasjonsfoto).

-Hva tenker du er suksessfaktorene for å komme dit du er i dag?

-Lidenskap, tillit, kunnskap, pågangsmot, støtte og evnen til å kommunisere med mine kunder!

-I dag leter mange etter løsninger på stress og helseutfordringer «der ute». Dette er ofte løsninger som kun demper symptomer, men som ikke fjerner årsaken.

-Min erfaring er at løsningene sitter inne i oss selv. Vi har alle de ressurser vi har behov for, vi trenger bare hjelp til å lære hvilke ressurser det er og hvordan de brukes.

-Det er trist at kunnskap som er viktig for vår helse ikke er en del av skoleundervisningen. Å formidle dette er min lidenskap! Jeg er overbevist om at mine kunder merker at jeg jobber fra hjertet. Det skaper også tillit hos dem.

-Jeg er opptatt av ny forskning og syntes det er viktig å følge med i utviklingen. Jeg setter årlig av et budsjett til kompetanseheving og egen utvikling. Dette er en investering jeg er sikker på har betydd mye for min suksess.

-Jeg kommuniserer stadig med mine kunder og lytter til ønsker og behov. Jeg tilpasser meg mine kunders behov, det er jo dem jeg er der for!

-Kunnskapen om hjerne og pust har selvfølgelig vært helt avgjørende for å nå dit jeg er i dag. Jeg hadde vært utbrent igjen for lenge siden om jeg ikke hadde brukt verktøyene jeg selv lærer bort.

-Sist, men ikke minst har støtten fra min ektemann vært helt avgjørende. Det er ikke noen 8-16 jobb å bygge opp et firma. Uten tålmodigheten og støtten fra min mann hadde det ikke vært mulig. Så tusen takk til ham!

Medlemsportalen for alle

Logo tanketreneren

-Hvem er målgruppen din?

-I starten var målgruppen damer som kjente seg stresset, slitne eller nedstemt. Men min erfaring nå er at dette ikke bare handler om damer.

-Stress er vår aller største helseutfordring, det er roten til mange sykdommer. Derfor er det viktig å lære seg kunnskap og verktøy for å redusere og endre dette. Min målgruppe er nå alle som kjenner på stress, nedstemthet og ubalanse i hverdagen.

 Medlemskap hos Tanketreneren gir deg mye

 • Du får tilgang til en stor nettportal med det du trenger for å skape endring og balanse i livet.
 • Du får kunnskap i form av undervisnings videoer, lydfiler, meditasjoner, PDFer og LIVE sendinger.
 • Vi jobber med mennesket som en helhet, da kropp og sinn henger sammen. Tanketreneren samarbeider med dyktige fagfolk på forskjellige fagfelt.
 • Du lærer grunnleggende og viktig kunnskap om hjernen og hvor stor påvirkning du har på egen helse.
 • Du får konkrete og effektive verktøy for å skape endring hos deg. Hjernen kan endre seg hele livet ved hjelp av tanketrening.
 • Du lærer å kartlegge egne verdier og sette deg mål som er riktige for deg.
 • Du får kunnskap om stress og stressmestringsteknikker gjennom tanketrening og veiledet puste undervisning. Pusten har stor påvirkning på både kropp og hjerne, den har større påvirkning på helsen en mange er klar over.
 • Du får meditasjoner og pustemeditasjoner.
 • Du får undervisningsvideoer i ulike Yoga former av kvalifiserte yogalærere. Her finner du Yoga med fokus på pust, ro og bevegelighet.
 • Du får tilgang til gjestesendinger med interessante gjester som gir medlemmene masse verdifull kunnskap.
 • Du får tilgang til en lukket ressursgruppe på facebook. Her får du daglig inspirasjon, motivasjon og glede. Her har vi våre LIVE sendinger hvor du får svar på spørsmål. Vi tar også opp ulike tema og inviterer gjester inn i gruppen.

Gruppen består av en fantastisk gjeng. Her er terskelen lav og hjerterommet stort.

-Hvordan er responsen fra medlemmer?

-Hvilket resultat hvert enkelt deltaker får handler selvfølgelig om en bruker kunnskapen og verktøyene en lærer.

-Det er dette som er så verdifullt med et fellesskap, det er for mange enklere å «gjøre» når en vet en ikke er alene og når en har et fellesskap og dele med. Jeg har mer enn en gang tatt til tårene når medlemmer deler sine utrolige endringer.

Tilbakemeldinger fra medlemmer

 • «Etter kun et halvt års tid medlemskap klarte jeg å trappe ned på en medisin mot angst som jeg har brukt i nesten 20 år ! Jeg er i dag etter kun måneder, nesten helt av denne medisinen, noe som er veldig STORT for meg!»
 • «Jeg hadde ikke fått til dette uten alt det fantastiske som jeg lærer her hos tanketreneren. Veronica har lært meg kunnskapen og verktøyene som skaper endring. Hun motiverer og inspirerer og deler raust av seg selv.
  Jeg har vært kronisk syk og sengeliggende hver dag, samt hatt sterke migrene smerter og utmattelse. Nå bruker jeg kunnskapen og øvelsene jeg lærer til å skape fantastiske endringer i min helse og i mitt liv.  Jeg får mer glede og overskudd for hver dag som går. Tenk at vi mennesker har så mye kraft i oss selv, det er helt fantastisk! Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde lært dette på skolen».
 • «Veronica gjør så utrolig mye BRA for oss medlemmer, hun står virkelig på. Hun er utrolig raus, varm og omsorgsfull. Jeg hadde nok fort falt tilbake til » gamle » mønstre ( tanker ) uten dette medlemskapet. Dette er virkelig det BESTE som jeg har gjort for meg selv».

Hjernen som pensum på skolen

Tanketrener Veronica Lill Hetland
Veronica Lill har mange jern i ilden, og ivrer for at vi skal forstå alt det hjernen vår både styrer og er i stand til å lære seg.

-I et folkehelseperspektiv, tenker du at den kunnskapen du har
ervervet deg burde vært pensum på skolen?

-JA!!! Og det er også noe jeg for tiden jobber med. Jeg har undervist elever. Jeg fikk beskjed om det skulle bli en utfordring å få 30 stk 15 åringer til å sitte stille, men det var det ikke. En kunne høre en knappenål falle, det var muse stille.

-Ungdom liker nemlig å lære om seg selv, og de forstår kunnskapen veldig godt også. Da jeg var ferdig med undervisningen spurte jeg om dette burde vært et fag i skolen. Jeg ble møtt med et rungende JAAAA!!!!!

-Hvorfor er det så viktig å ta kunnskapen om hvordan hjernen virker inn i skolen?

Alle andre fag vi lærer har liten verdi om vi blir syke av tanker og stress. Det er viktig å kunne kunnskap og verktøy for å håndtere oss selv.

Det er ekstra verdifullt å ta i bruk kunnskapen når hjernen fortsatt er i utvikling. Jeg brenner virkelig for at dette blir et pensum i skolen.

Vær din egen beste venn

Tanketrener
ikke vær så hard mot deg selv.

Hvis du skulle delt en teknikk med leserne våre, hvilken ville det
vært og hva kan den brukes for/mot?

-Ikke si noe til deg selv som du ikke ville sagt til din beste venn eller en du er utrolig glad i!

-Språket vårt er nemlig tanker, og hjernen tror på alt du forteller den, DU er nemlig sjefen;-)

-Det du sier til deg selv gjør faktisk like vondt som det du får høre fra andre. Å bli bevisst det en forteller seg selv er superviktig.

Å bli bevisst sin egen indre dialog og bli sin egen beste venn er første steg til å endre saboterende tankemønstre, sier tanketreneren Veronica Lill.

Hun fortsetter: -Tenk deg selv. Hvordan hadde livet vært annerledes om du alltid fortalte speilbildet ditt fine ting? Hva om du fortalte deg selv hvor glad du er i deg selv! Det er jo tross alt kjekkere å leve livet med en som oppmuntrer deg enn en som trykker deg ned, er du ikke enig? 😉

-Om du syntes det er rart å tenke slik, betyr at du gjør noe du ikke har gjort før, og det er jo det som skaper endring!

Gode råd til alle flinke piker og  -gutter

-Det er mange «flinke piker» (og gutter) der ute. Hva vil du si til dem?

-Til dem vil jeg si:
Du er verdifull for å være den du ER, ikke for det du GJØR!

-Det er viktig å stille seg selv spørsmål om kravene vi setter til oss selv.

-Alle de kravene du setter til deg selv, hadde du stilt disse kravene til andre?
Om svaret på dette er nei, skal det heller ikke være et krav til deg selv!

Veronica Lills store idol

-Til sist en liten kuriositet: hvem er ditt idol, og hvorfor?

-Mitt «idol» er Dr. Joe Dispenza. Han er Nevroforsker, forfatter og internasjonal foreleser. Han ble alvorlig skadet i en ulykke og ble fortalt at han mest sannsynlig ikke ville kunne gå igjen.

-Han startet sin egen helingsprosess med tankene. Etter ti uker var han på beina igjen. Etter dette har han viet livet sitt til hjerneforskning og holder nå kurs og foredrag verden rundt.

I dette klippet viser Dr.Joe Dispenza 5 enkle verktøy som kan forandre ditt liv: