Hva skal barnet hete…

Finne navn til babyen er ikke alltid like lett

I den aller siste fasen av svangerskapet merkes det for alvor at det faktisk er et lite menneske der inne. Magen er blitt stor og barnet sparker og beveger seg jevnt og trutt. Man kan gjerne se når dette skjer ved at små kuler spretter ut under mageskinnet. Noe som kan virke ganske absurd de første gangene. Tenk at det er noen der inne!

Det føles kanskje enda mer naturlig å gi barnet et navn nå, eller begynne å tenke seriøst på det. I det minste ha noen alternativer. Bestemme seg enda må man jo ikke. Selv om man skulle ha et par navn klare kan det like godt være at man faktisk vil se barnet før det er mulig å si hva barnet heter. Det må føles riktig. Noen forteller at de endret navnet på barnet da de fikk holde det i armene. Navnet de hadde bestemt seg for under rugingen passet liksom ikke til ansiktet.

Før i tiden spurte presten ved dåpen: «Hva skal barnet hete?» I dag spør presten: «Hva heter barnet?»

Hvis barnet døpes da. I dag døpes ikke barnet nødvendigvis så raskt heller, og i hvert fall ikke uten å ha navnet klart. Å finne det perfekte navn for barnet sitt kan være en lang affære.

Skriv ned de navnene dere liker best, minst 3, så sier mor og far hvilken de liker minst av de, det burde hjelpe med å reduserere valgene.

Noen vet tidlig hva de vil kalle barnet sitt, selv om de kanskje ikke vil røpe det for omgivelsene før barnet er født. Andre får ikke bestemt seg før det går dager eller uker etter fødselen. Det kan være greit å merke seg at navnet må meldes til Folkeregisteret innen barnet er seks måneder. Det går heldigvis greit å få til for de aller fleste.

Til slutt noen tips når du skal velge navn til barnet ditt

Hvis navnet er bestemt:

  • Hold navnet for dere selv inntil dere føler dere klare for å dele det med omverdenen. Hvis dere har bestemt dere, og ikke er interessert i å få navneforslag kastet på dere – si det!

Hvis dere vurderer et bestemt navn:

  • Spør du en nær person «Hva synes du om navnet Fredrik?» og personen svarer ærlig at det ikke liker navnet noe særlig – hvordan tenker du at du vil håndtere det? Husk at det er mye hormoner på gang under graviditeten, og et slikt svar kan sette følelser i sving. Ikke gjør ting unødvendig vondt for deg selv å takle.

Hvis du vil unngå navn som er i vinden år for år – eller nettopp velge et slikt, alt etter som:

  • Ta en titt på navnestatistikken. Dette er ganske artig å se på. Informasjon finner du hos Statistisk sentralbyrå Noen år er enkelte navn svært populære. Kanskje ønsker du helst å unngå at barnet ditt blir et av flere i barnehagen med samme navn. Om du føler sterkt for akkurat dette navnet skal du riktig nok ikke la det hindre deg heller.

Hvis du er skikkelig rådvill:

  • Undersøk hvilke navn som ligger i familien og slekten bakover i tid. Her kan det dukke opp interessante navn, både velkjente og mindre kjente. Hvem var – eller er, personen bak navnet? Å ta opp igjen et navn og gi videre til barnet ditt kan bli en fin personlig gest.

Lykke til med utvelgelsen! Til syvende og sist er det bare en ting som betyr noe; navnet skal velges fordi det kjennes riktig for dere som foreldre – ikke av hensyn til andre.