Er jeg gravid?

1.trimester

11 tidlige tegn på at du kan være gravid

Du våkner tidlig en morgen og har hodepine i tillegg til at du er småkvalm og føler deg oppblåst. Plutselig må du kaste opp, men skjønner ikke helt hvorfor. Det er ingen kjente virus ute og går, og ikke er du i bakrus. Mens du sitter der og henger over toalettet, slår det deg at menstruasjonen har latt vente på seg og humøret har vært veldig ustabilt i det siste. Så går det opp for deg – kan du være gravid?

Graviditet eller svangerskap er navnet på tiden fosteret tilbringer i livmoren mellom befruktning og fødsel, og tradisjonelt har svangerskapets varighet vært angitt på grunnlag av tiden fra siste menstruasjons første blødningsdag til fødselen, i følge Store Medisinske Leksikon. 

Når man blir gravid, skjer det store fysiske og psykiske endringer. Noen endringer kommer plutselig, sånn som kvalme/oppkast og menstruasjonen som opphører, mens andre endringer går  over lengre tid. Da kan det for eksempel dreie seg om magen din som vokser og brystene dine som blir større. Men hvilke tegn bør du se etter?

Vanlige psykiske tegn på at du kan være gravid

1Du opplever humørsvingninger

Humørsvingninger
Et tidlig tegn på at du kan være gravid, er at i det ene øyeblikket er verden rosenrød og i det andre øyeblikket er verden kullsvart.

Føler du at du går rundt som en tikkende bombe, og reagerer kjappere enn Lucky Luke kan dra pistolen? Da er du ikke alene. Kroppen din produserer hormoner i forbindelse med graviditeten. Disse hormonene må både du og kroppen din venne dere til, og selv om det både føles uvant og slitsomt å ha det sånn, er trøsten at det går over.

 

2Du har cravings for visse typer mat

Cravings frukt
Cravings på ulike typer frukt er ikke uvanlig hvis man er gravid

Føler du en sterk trang til å spise mat du ellers ikke liker? Under svangerskapet endrer både smaks- og luktesansen din seg, og du kan få «dilla», altså en intens lyst,  på spesielle matvarer. Det er uvisst hvorfor man kan få denne cravingen.

Sjokolade og pickles

Vanlige cravings er sjokolade, pickles, egg, ost, bacon, sitrus, iskrem og frukt av ulike slag, i følge nettstedet familyeducation.com.

Pica

Craving på sære ting som ikke er mat i et svangerskap, kommer av en tilstand som heter Pica. Vi har vel alle hørt fortellinger om gravide som spiser jord eller murpuss, hårballer, avføring fra dyr og lignende. Pica er en sjelden tilstand som kan oppstå i alle trimester, og om du mistenker at du har Pica, kontakt fastlegen din.

I denne snutten fra Ohio State Wexner Medical Center forklares det kort om Pica:

 

Vanlige fysiske tegn på at du kan være gravid

3Du har mistet menstruasjonen

Menstruasjon
Et av de tidligste og sikreste tegnene på at du kan være gravid, er at du mister menstruasjonen

Hvis du har regelmessig menstruasjon og den opphører, kan det være det første fysiske tegnet på at du er gravid. Da kan det være lurt å ta en graviditetstest for å få bekreftet, evt utelukke at du er gravid. I følge nettstedet sexogsamfunn.no kan man teste seg 3 uker etter ubeskyttet samleie.

4Du har kramper

Noen kvinner kan oppleve milde kramper i livmor tidlig i svangerskapet. Krampe i bein og føtter kan også forekomme, og det antas at årsaken er kroppens måte å behandle kalsium på.

5Du er trøtt

Trøtthet kan bety at du er gravid
Er du mer trøtt og sliten enn normalt? Dersom du er gravid, gir kroppen et tydelig tegn på at den jobber for to.

Kroppen jobber for å lage et nytt menneske inni deg, og den bruker mye energi på denne prosessen. Det antas at dette er årsaken til at du kan bli veldig trøtt i begynnelsen av svangerskapet. Trøttheten dabber som regel av i 2.trimester. Frem til da; hør på kroppen din og gi den hvile underveis.

6Du føler deg oppblåst og forstoppet

Det gjør du fordi fordøyelses-systemet ditt nå jobber saktere. Hormonet progesteron gjør tarmene slappere, og derfor går maten saktere gjennom fordøyelses-systemet ditt. Det igjen får deg til å føle deg oppblåst og forstoppet.

7Du har halsbrann

Halsbrann
Halsbrann kan være fryktelig ubehagelig, i tillegg til at det kan være et tegn på at du er gravid

I begynnelsen av svangerskapet kan du oppleve halsbrann på grunn av økt produksjon av hormonet progesteron, som gjør lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk slappere. Magesyren kommer dermed opp i slimhinnene i spiserøret og irriterer og du vil oppleve svie og en brennende følelse i øvre del av magen, brystet eller halsen.

8Du er kvalm/kaster opp

Kvalme er et vanlig tegn på at du kan være gravid. Grunnen til at du blir kvalm og også kan kaste opp, kan være stigning i  produksjonen av hormonet HCG. Kvalmen kan starte fra uke 6 i svangerskapet, og er ofte verst om morgenen. Kvalme og oppkast er sjelden farlig for deg og barnet, men noen opplever alvorlig kvalme. Da må det følges opp av jordmor/sykehus.

9Du har ømme bryster

Tidlig tegn på gravid
Ømme og såre bryster kan være en indikasjon på at kroppen har begynt å forberede melkeproduksjon og at du er gravid.

Dette kan komme av at kroppen tidlig forbereder seg på produksjon av melk. Melkekjertlene øker i størrelse og det samme gjør nettet av blodårer i brystet. Du kan også oppleve at brystvortene blir større og mørkere. Alt dette styres også av svangerskapshormonene.

10Du må tisse ofte

Tisser du oftere enn du pleier, kan du være gravid av den grunn at kroppen din da produserer mer blod. For at kroppen skal kunne håndtere dette, produserer nyrene dine mer væske som igjen ender opp i urinblæra di. Og ikke bare det, men livmora di har også så smått begynt å presse på.

11Du er luktsensitiv

Luktsensitiv
Har du blitt veldig luktsensitiv og bare ønsker å gjemme deg under teppet til det går over?

Luktesansen endrer seg når man blir gravid. Den blir sterkere, og lukter du før ikke har lagt merke til kan skape aversjoner. Sterke lukter kan føles overveldende, og du kan reagere sterkt på disse, for eksempel gjennom å bli kvalm og kaste opp.

Hvordan finne ut om du er gravid

Legebesøk
Snakk med legen din hvis du mistenker at du er gravid

Du kan enkelt teste om du er gravid på to måter. Den ene måten er ved hjelp av en hjemmetest, og den andre måten er å levere en urinprøve på legekontoret.

Graviditetstester til hjemmebruk får du kjøpt blant annet på apotek, på nett og i dagligvarebutikker.

Du kan også ta en urinprøve hos legen din, hvor det måles verdiene av hormonet HCG, som er graviditetshormonet. Det skal bare ørsmå mengder til for å få svar på om du er gravid.

Men vær obs på at selv om testen viser at du ikke er gravid, kan du faktisk være det. Dette er fordi nivået av HCG kan variere fra kvinne til kvinne, og i forhold til hvor langt du evt har kommet i svangerskapet.

Kilder
  • lommelegen.no
  • nhi.no
  • clearblue.com/no
  • babyverden.no
  • plusstid.no
  • vitusapotek.no
  • pampers.com