Egenpleie i graviditeten

Egenpleie i graviditeten

5 ting du kan gjøre for deg selv

Ethvert svangerskap er unikt. Hvordan du opplever det, er nok annerledes enn jeg opplevde det. Noen har harde svangerskap med mye morgenkvalme, mens andre igjen ikke kjenner så mye til det. Det vi alle derimot HAR felles, er at vi fortjener å unne oss litt ekstra i disse månedene som utgjør et svangerskap. Sette egenpleie på agendaen. Og det er mange ting du kan gjøre for deg selv.

Gjør de tingene som gir deg velvære, med det du har tilgjengelig

Egenpleie har sine begrensninger, men også sine muligheter.  Tar man utgangspunkt i hva de fleste bad og kjøleskap har å by på, kommer du langt?

Og selvsagt, når man er gravid vil kroppen og dagsformen ofte sette sine naturlige begrensninger etter hvert som svangerskapet skrider frem, så kjenn selv på hva du orker å gjøre, for disse tingene skal være til glede og ikke til frustrasjon for deg.

Av og til er det nok å trekke deg tilbake til soverommet, tenne avslappende duftlys, sette på beroligende musikk, slå av telefonen, pakke et lunt teppe rundt deg, lukke øynene og bare være, en liten halvtime.

Har du derimot god tid, masse ork og mulighet til å sette av tid til deg selv, har vi listet opp en del ting du kan prøve. Her kan se hva som passer deg selv best; enten å gjøre flere av tingene eller en og en. Du vil uansett føle deg litt bedre og litt mer fresh etterpå?

1Luksusbad

Badekar
Et avslappende bad er aldri feil, spesielt ikke når man er gravid!

På 1970- og 1980-tallet hadde de aller fleste husstander badekar. Vi hadde også det. Skikkelig luksus. For de av dere som fortsatt har badekar, er det utrolig avslappende å kjenne det varme vannet roe ned kropp og tanker.

Husk at når du er gravid, må ikke vannet være for varmt. Da kan du risikere at babyen også blir oppvarmet.

2Luksusdusj

Dusjhode

Er du av dem som ikke har badekar, går det fint an å ta en avslappende dusj som kan løse opp stramme muskler og gi kroppen varme hvis du er litt kald av deg. Det kan også være å foretrekke dusj hvis det er tungt for deg å ligge i badekaret.

Dersom dusjen har massasjehode med ulike stråler du kan velge mellom, kan du også benytte anledningen til å massere både høye skuldre og slitne legger.

3Hjemmelaget ansiktsmaske

Ansiktsmaske
Hjemmelaget ansiktsmaske gir huden fornyet glød og deg en følelse av velvære.

For et par år siden var det en en venninne av meg som anbefalte meg å prøve en ansiktsmaske basert på yoghurt og havregryn. Den skulle visstnok både fjerne urenheter og tilføre glød til trøtt og sliten hud.

Slik gjør du:

1.Bland passe mengde yoghurt og havregryn i en bolle.

2.Påfør i hele ansiktet.

3.La være på i 10-15 minutter.

4. Vask av med en fuktig klut.

4Hjemmelaget kroppsskrubb

Salt
Du kan skrubbe kroppen med både salt og sukker, blandet med olje, som også gir kroppen fuktighet.

Har du kokosolje og vanlig hvitt sukker i hus? Da har du alt du trenger for å lage deg en deilig fuktighetsgivende og mykgjørende skrubb.

Du kan også bruke andre typer oljer i stedet for kokosolje, men velg da en lukt- og smaksnøytral olje som mais-soya eller solsikkeolje og for eksempel havsalt i stedet for sukker.

Slik gjør du:

1.Bland olje og sukker eller olje og salt godt sammen i en skål eller bolle og påfør kroppen. Stå et sklisikkert sted som tåler å få olje på seg, som i dusjen eller i badekaret.

2.Skyll godt av. Vask gjerne kroppen med en mild såpe etterpå da huden blir litt seig etterpå.

3.Klapp huden tørr med et håndkle.

5Avslappende musikk

Å bare sette seg ned i stolen med beina opp på fotskammelen er også egenpleie i en hverdag hvor du som gravid bør ta ekstra godt vare på deg selv.

Å høre på beroligende musikk mens du sitter i godstolen med en varm kopp te, er å prioritere deg selv og den kommende verdensborgeren som vokser i magen din❤

6Ikke glem de enkle ting i hverdagen

Smoothie
Unn deg en næringsrik smoothie.

Ta frem stearinlys, og gjerne duftlys om du har. Fyr i peisen, be partneren din massere deg. Kanskje han tilogmed kan lakke neglene dine både på fingre og tær i en kul farge? Eller kanskje han kan massere ryggen din?

Lag deg en sunn og jernrik smoothie som er bra for både kropp og sjel, gå deg en liten tur i solskinn eller regn.

Unn deg selv å kjenne at du lever, og at den lille lever inni deg. Å være gravid er fantastisk!