Tips til farsdagen

Farsdag

Slik gir dere far en uforglemmelig farsdag

Andre søndagen i november er alle pappaers dag; farsdag! I år faller dagen på 8.november. Men, hva er historien bak farsdag, hvordan kan den markeres og hvordan kan dere gjøre stas på pappa?

Om dere blir tatt litt på senga av at dagen plutselig er der, får dere tips til hvordan dere kan redde den. Alt dette og litt til får du vite her?

Historien bak farsdag på verdensbasis

Historien bak feiringen av farsdag, startet allerede i middelalderen. Da feiret katolske land St. Josefs dag 19.mars hvert år.  St.Josef blir sett på som et forbilde som god far, og er også fedrenes skytshelgen. Spania, Portugal og Italia feirer fortsatt farsdag på denne dagen.

Denne feiringen tok spanjoler og portugisere med seg til Latin-Amerika, hvor folk som ikke var katolikker trykket feiringen til sitt bryst rundt 1900-tallet, og begynte å feire farsdagen de også.

Sonora Smart Dodd er kvinnen som, etter en morsdagsfeiring i en metodistkirke, foreslo overfor pastoren at også fedrene burde ha sin egen dag. Hennes far var krigsveteran og han oppdro 6 barn alene. Dodd foreslo at dagen skulle legges til hennes fars fødselsdag, men til det var tiden for knapp.

Feiringen ble derfor lagt til tredje søndag i juni. Dengang 19.juni 1910. Opp igjennom årene var interessen for feiringen av dagen varierende, og det ble ment at feiringen ble drevet frem av kommersielle krefter.

i 1972 lovfestet daværende president Richard Nixon farsdagen som en nasjonal merkedag, og den ble lagt til 3.søndagen i juni. Dette er også datoen de fleste andre land markerer den.

Historien bak farsdag i Norge

Farsdagsmarkeringen ble populær i Norge etter andre verdenskrig. Sverige hadde allerede innført markeringen i 1931, med tredje søndag i juni som dag for markeringen. Samme dag som USA. Danmark kom etter i 1935, men de valgte 5.juni som dag for markeringen av farsdag. Finland kom etter i 1948.

Den første farsdagen i Norge ble markert 13.november 1949 etter initiativ fra tobakkshandelen. Etter et fellesmøte i Oslo hvor en del store bransjeforeninger deltok, ble det satt ned en komité som gjorde farsdagen synlig. Den ble en suksess for handelsnæringen fra første øyeblikk.

i 1949 ble det av en komité av nordiske handelsfolk besluttet at farsdagen burde markeres på  samme tid i hele Norden. Det ble bestemt å legge markeringen til 2. søndag i november.

Strategien var at det kunne øke omsetningen i de ulike bransjene før julehandelen satte i gang. I Danmark ble ikke offentligheten og pressen informert om denne endringen, så de har den dag i dag fortsatt farsdag 5.juni.

Hvordan feire farsdagen

Farsdag
Alle familier har sin måte å markere farsdagen på

Hvordan man markerer farsdagen er helt opp til hver familie. Noen velger å samle familie og venner og lage en storslått feiring, men de aller fleste av oss velger en rolig feiring innad i hjemmet, og noen velger bare å gi far frokost på senga.

Det er altså ingen fasit på hvordan dagen markeres. Er dere av dem som enda ikke har funnet noen tradisjon, er det fortsatt ikke for seint.

Jeg kjenner svært få fedre, om ingen, som ikke ønsker en liten oppmerksomhet rundt seg på farsdagen?, så uansett hvordan dere velger å markere dagen er også litt mye bedre enn ingenting. Her gir vi dere 6 enkle, men minneverdige måter å feire på:

Mange måter å feire på

Feiring av farsdag
Man trenger ikke ta frem fyrverkeri for å feire, men å gjøre litt ekstra stas på far er koselig

Her hos oss er vi to voksne og 4 barn/unge i alderen 9-16 år. Det betyr at vi har allerede feira noen farsdager, og holder fortsatt på:) Vår feiring er enkel, men hyggelig.

De to «minste» barna på 9 og 13 år pleier å ordne frokost og kaffe på senga til sin far. Og så pleier spesielt minstefrøkna å tegne noe fint til pappa. Hva han får av kjøpte gaver varierer mye fra år til år, men greia er at det skal være fra barna. Et hjemmelaget farsdagskort har han også pleid å få på senga.

Så pleier han å få velge hva vi skal ha til middag. Og det er alltid stas! Nå er det sånn at min mann er jeger, så farsdagen kommer midt i jakta for hans del, så det er ikke alltid vi rekker så mye annet enn frokosten på senga. Men så får han seg en fridag uten kjerring og unger, og det er vel ikke helt å forakte som «farsdagsgave» det heller??

For hele familien

Overrask far med en deilig brunsj

Farsdag brunsj 

Dekk fint på bordet, ta frem servietter og stearinlys og fyll bordet med alt godt han liker å spise. Er han en egg og bacon – fan? Da er det ikke vanskelig å gjøre far fornøyd! Her i huset går det også i hjemmelaget eggehakk som en god nummer 2.

Siden det er søndag, tror jeg jammen meg det er helt greit å servere nystekte vafler til brunsjen også. Duften av nytrukket kaffe eller en god kopp te, eller kanskje tilogmed kakao med krem gjør måltidet til en flott start på dagen for dere alle. Husk å ta dere god tid ved bordet (hvis dere får det til).

Bake kake

Bake kake
En hjemmebakt kake er vanskelig å motstå, også på en farsdag

For mange er kake obligatorisk på farsdag. Vet du ikke hva du skal bake? Se inspirasjon fra Tine Kjøkken her. Ta gjerne barna med på bakinga, så de også «eier» gava til far.

Liker du ikke å bake? Eller får du ikke til å bake? Da kan redningen være å bestille kake.

Du kan for eksempel bestille fra din lokale baker eller også bestille fra de fleste dagligvarebutikkene.

Jeg har søkt litt på nettet, og ser at flere dagligvarekjeder/bakehus samarbeider om dette. Du går inn på nettsiden til butikken, velger kake (innhold og utseende), bekrefter bestilling, får beskjed når kaka er ferdig, henter og betaler i butikken. Sim sala bim! Kake til far! Men husk å være tidsnok ute med bestillinga!

Her kan du bestille kake
 • Kake som kan hentes på Meny, bestiller du her
 • Kake som kan hentes på Spar/Eurospar, bestiller du her
 • Kake som hentes på Joker, bestiller du her
 • Kake som hentes i alle Coop-butikker (Obs, Extra, Mega, Prix, Coop Marked og Matkroken), bestiller du her
 • Rema 1000 tilbyr bestilling og henting av kake i hele Møre og Romsdal og deler av Sogn og Fjordane, og du bestiller her
 • Du kan også bestille direkte i butikkene. I tillegg til butikkene ovenfor, kan du også bestille på Kiwi, Bunnpris og Nærbutikken. Spør etter kakebrosjyre og bestillingsskjema i butikken. Utvalget av kaker kan du se her

Gå dere en tur

Gåtur
Ut i det fine høstværet og nyt farsdagen

Pakk sekken med pølser, saft, tennbriketter, fyrstikker, spikkekniv og sitteunderlag og ut for å kjenne på hva naturen har å by på i november. Om dere velger å gå langs sjøen, i skog og mark eller på fjellet, vil dere uansett få en opplevelse for hele familien. Bare det å gå til et sted, tenne bål, spikke bålpinner og grille pølsene svartsvidde på bålet, er en opplevelse i seg selv, uansett hvor man er.

Det går selvsagt an å gå tur uten at målet er å sette seg ned et sted rundt bålet. En tur er i seg selv både forfriskende og godt en søndag i november for hele familien, enten det er i nærmiljøet eller andre steder.

Det er mange, både barn og voksne, som driver med  geocaching og pokemon go,  så her kan dere bruke anledningen til både å gå opp i level og finne både pokeballs og

Ha spillkveld

Yatzy
Å sitte sammen og spille er en gave som er bra for flere enn far. Tid sammen er vikitg.

Har dere noen spill liggende? Farsdagen er en ypperlig anledning til å ta disse frem. Når hele familien samles i sofaen og koser seg med spill, med far i sentrum, skaper dere gode minner som både han og dere husker.

Spill som er fine å spille sammen uansett alder er ludo, stigespillet, yatzy, memory, svarte-per osv..

Legg dere ute og se opp på stjernene 

Stjernehimmel
Hvem ser stjerneskudd først?

Når november nå er her har dagen blitt vesentlig kortere og stjernehimmelen klarere. Månen er stor og viser vei, og frostrøyken legger et mystisk slør rundt oss når vi er ute. Eller var det røyken fra bålpanna som gjorde det? De fleste fedre (og mødre) setter pris på å være ute og nyte øyeblikket. Farsdagen er en fin anledning til å gjøre akkurat det.

Når mørket har senka seg, kler dere godt på dere, tar med liggeunderlag eller et lunt teppe, og så finner dere et passende sted til å legge dere ned, se på stjernene og drømme om hva som finnes i det store universet. De filosofiske samtalene mellom foreldre og barn er utrolige i sin rekkevidde (og av og til helt ute på viddene?).

Kanskje ser dere et stjerneskudd på himmelen? Tradisjonen tro skal man ønske seg noe når man ser et stjerneskudd. La far få dette ønsket. Men ?, ikke si det til noen.

For far og mor

Er barna for små til å kunne bidra til,- eller huske farsdagen? Ingen fare. Da kan mor gi far farsdagsgave fra henne. Både farsdag og morsdag kan være en ypperlig anledning til å feire hverandre som foreldre og partnere, så hvorfor ikke gjøre det? Alle muligheter til å pynte med litt kakestrø på en søndag burde gripes?.

Ei natt uten barn – gavekort

Alenetid
Bruk farsdagen til å ha tid sammen, bare dere to, og gjør det som gjør dere lykkelige

Har dere besteforeldre, naboer eller venner som kan passe barna for dere ei natt? Benytt dere av muligheten. Et tips her kan være at far for eksempel får et «gavekort» fra deg på tid sammen – bare dere to – i anledning farsdagen. Hva dette gavekortet kan inneholde, bør være basert på hva dere liker å gjøre sammen.

Eksempler på dette kan være ut å spise middag sammen (eller lage middag hjemme), på kino, massasje, vinkveld med venner, se en fotballkamp sammen på TV, eller andre ting dere syns er hyggelig.

Om dere bruker natta til å sove eller gjøre andre ting, slipper dere uansett å bekymre dere for at noen kommer inn og vekker dere i løpet av natta eller ligger i senga og roper på dere.

Og dere kan ta så mye plass i senga som dere ønsker uten å tenke på at det også ligger et lite avkom eller to mellom dere?

Spesielle gaver til far

Farsdagsgave
Det er mye å velge mellom når man skal finne gave til far

Hva gir man til den som har alt? Eller den som ikke ønsker seg noen ting? Det er et spørsmål som melder seg her i heimen både til jul, bursdag, farsdag og andre anledninger der vi ønsker å gi mannen i heimen en hyggelig oppmerksomhet.

Så jeg satte meg ned for å google nettbutikker som selger det ikke «alle andre» har, og det viser seg at det finnes mye artig der ute. Mulig du får noen gode tips her:

Scratch map Original Delux

Dette er et artig «skrape»-kart, hvor man kan skrape frem de land man selv ønsker å fremheve. Enten man er en globetrotter eller drømmer om å reise til ulikë steder, er dette kartet et funn. Det går også an å kjøpe magnetisk oppheng så man kan henge det opp på veggen som et dekorativt element.  Selve kartet koster 249,- og veggopphenget som du må kjøpe i tillegg, koster 299,- .Du finner det på coolstuff.no

Gavekort på opplevelser

GoDream.no finner du gavekort på alt fra Gourmettur i sentrum av Oslo til 850,- via nybegynnerkurs i uteklatring til 2500,- til en deilig sjokolademassasje til 950,- og kan toppes med Sublim Ferrari-helg til 33.650,-.  Eller hva med en times flytur i MIG-31 Foxhound til 161 000,-? Her er det lommeboka som bestemmer ?

En t-skjorte kun for pappaer

Kunne det vært en idé? «This is what an awesome dad looks like» pryder fronten og peker tydelig mot den beste pappaen i hele verden. Den koster 219 ,- og fås kjøpt på spreadshirt.no

hva med en farsdagsgave fra husets minste? Da kunne kanskje denne bodyen, også fra spreadshirt.no, være prikken over i-en?

Hjemmelaget gave

Tegning
En tegning fra barnehånd er en gave fra hjertet

La oss nå ikke glemme at en gave fra hjertet også er mer enn bra nok; en tegning, et dikt, et koselig brev, kaffe på senga, tid sammen, en liten farsdagshilsen på Facebook – også er verdifulle gaver. Det er ikke prisen som teller mest i utgangspunktet, men tanken bak.

Farsdag i dag???

Ooops – den kom litt plumps på! Men, det er ikke for seint. Du kan gjerne bruke noen av ideene ovenfor. Men jeg har flere ideer i ermet. Om dere bare vil bruke ett av dem, eller slå flere sammen, er mulighetene der til å gjøre alt sammen:

 • Gi ham hjemmespa med ryggmassasje fra og av barna
 • Gi ham frokost på senga og et hjemmelaget «gratulerer med farsdagen» – kort fra alle i husstanden
 • Hvis han er den som pleier å lage middag eller vaske bilen,  gjør det for ham
 • Spør om det er noe spesielt han ønsker å gjøre på farsdagen. Er det gjennomførbart? La det bli gaven hans fra dere.
 • Lag noe godt til ettermiddagskos, som eplesnurrer eller hveteboller

Ønsker alle fedre en feiende flott farsdag!

 

Kilder:

https://snl.no/farsdag

https://no.wikipedia.org/wiki/Farsdag