Duften av hvetebakst

Hveteboller
illlustrasjonsfoto

Hvetebakst frem fra glemselen

Jeg er så sikker i min sak når jeg sier at duften av hvetebakst, i dette tilfellet hveteboller, er det beste jeg vet. Ingenting over , ingenting under – eller ved siden for den sakens skyld.

Stolt husmor

Husmor

Min mor var veldig flink til å lage mat, bake, sy, brodere, male – ja, alt en ekte husmor på 1970-tallet skulle kunne. Og hun hadde som så mange andre gått husmorskolen. Hun utøvde sin kunnskap med både flid og stolthet.

Meg og mamma
Her er jeg og mamma da jeg var 4-5 år gammel

Da mamma døde i 1991, etterlot hun oss mer enn gode minner og et sårt savn. Vi fikk også kokebøkene hun hadde laget opp igjennom. Klippa og limt oppskrifter fra ukeblader, skrevet av fra venninner, min bestemor og hennes egne oppskrifter. De er gode å ta frem når jeg ønsker å bake noe fra egen barndom og som minner meg om henne.

 

Allsidig favoritt

Hvetebakst var en av hennes spesialiteter, og da spesielt hveteboller med masse rosiner i. Hver bursdag hadde jeg to kakeønsker: delfiakake og hveteboller både med og uten rosiner. Og hver gang var det tomt for hveteboller da alle hadde dratt hjem. Og det skjønner jeg godt, for de var himmelske.

Det slår meg at det veldig sjelden blir servert nybakte hveteboller i spesielt barnebursdager nå til dags. La oss slå et slag for hvetebollenes comeback! Det er rimelig, enkelt og relativt kjapt å lage.

Hvis du enda ikke har funnet den beste oppskriften på hveteboller, trenger du ikke å lete mer. Her får du oppskriften.

Husmoras boller

Hveteboller
illlustrasjonsfoto

2 kg hvetemel

2 pk gjær (fersk)

1/2 l vann

1/2 l melk

150-200 g margarin

200-300 g sukker

3-4 ts kardemomme

Smelt margarinen, bland vann og melk og ha blandingen i. Varmes til 37 varmegrader. Smuldre gjæren i en bolle og bruk  noe av væsken til å røre ut gjæren. Hell resten av væsken oppi. Ha oppi hvetemel og sukker. Deigen skal ikke klebe på fingrene når den er ferdig. Settes til heving under et kopphåndkle i 30 min eller til dobbelt så stor.

Når de har hevet første runden, deles deigen i to, rulles til en  lang leiv («pølse»)  som deles i to på midten. Den ene halvparten lages med rosiner og den andre uten. Det blir 20-30 boller til sammen avhengig av hvor store du vil ha dem.

Disse rulles så ut og settes på bakepapir og heves i nye 30 minutter under kopphåndkle før de settes inn i ovnen på 200 varmegrader (over- og undervarme) i 10-20 min. La kjøle ned før servering/frysing.

Husmoras egen bolleoppskrift
Mamma samlet oppskrifter fra venninner og ukeblader, men laget også sine egne.

Mamma hadde også en tvist på disse bollene, som jeg gjerne deler med deg:

Før bollene heves, skjærer du et kryss på toppen, dypper dem i smeltet smør og sukker. Settes så tett sammen på bakebrettet at de går i hverandre under hevingen. Samme steketid og -temperatur som ovenfor.

Hele familien rundt bakebordet

Opp igjennom har det blitt noen timer sammen med barna rundt bakebordet, og det har vært – og fortsatt er – utrolig koselig å tilbringe den tiden sammen med dem og dele opplevelser (og smaksprøver på deigen?), og ikke minst nyte duft og smak av nybakte hveteboller. Kanskje noe for dere også?

Ønsker du flere oppskrifter som er egnet til å gjøre sammen med barn, kan du se flere oppskrifter her.