5 måter du kan lære ditt barn å forstå økonomi på

lær barn å spare

Økonomi bør læres tidlig

Det er ikke lett å være forelder i dag. På mange måter.  Det dreier seg om å stå i alle de vanskelige valgene med begge beina godt planta i bakken. Et av de valgene man som forelder bør tenke gjennom, er hvilken holdning og hvilke verdier man ønsker å formidle til sine barn hva angår penger og økonomi.

Det er aldri for tidlig å lære ditt barn hva økonomi er. Gjennom blant annet å forstå sparing, tjene egne penger og ta lærdom av sine valg underveis vil ditt barn være på god vei til en jordnær forståelse av egen økonomi. 

1Spare

Det er god økonomi i å spare

Å lære barnet å spare, er en god investering for fremtiden. Få tak i en sparegris som bare kan låses opp med nøkkel fra banken eller lignende. Oppmuntre barnet til å putte penger på sparegrisen etter bursdager, jul og når de får penger av besteforeldre og naboer. Man trenger ikke putte oppi alle sparepengene, men det er alltid lurt å huske å «mate» sparegrisen også. Når den er full, går dere sammen i banken og setter pengene inn på en egen konto til det formålet.

2Tjene

Å tjene penger på å jobbe gir god forståelse for økonomi

Barn som tjener egne penger på for eksempel husarbeid, får tidlig en forståelse av pengenes verdi- så ikke vær redd for å gi barna faste oppgaver hjemme. Det kan være å gå med søpla, ta posten, re opp senga, ta ut og inn av oppvaskmaskina, støvsuge og andre oppgaver som er lette å gjennomføre. For å gjøre det litt mer spennende, kan du laste ned gratisappen Gimi, som du kan lese mer om her. Der kan du dele ut oppgaver til barna, som de får på sin telefon. Når de har gjort oppgavene og har bekrefta, legges det du skylder dem i en virtuell sparegris – og så kan du utbetale eksempelvis en gang i uka.

3Velge

Gode valg gir god økonomi

Dersom du lærer ditt barn å ta økonomisk gode valg, gjør du ham/henne en stor tjeneste. Gode valg er basert på sunn fornuft, og i dag kan barn/unge lære seg å ta fornuftige økonomiske valg. Eksempel: din sønn ønsker seg en dyr hettegenser. Da har vi tips til 3 valg du kan gi ham:

  1. Finnes det noe tilsvarende den hettegenseren han ønsker seg, men som er rimeligere?
  2. Dersom det ikke gjør det; hva med å sjekke ut om den finnes pent brukt på sider som finn.no og gjenbruksappen Tise, eller på kjøp og salg-sidene på Facebook?
  3. Om dere ikke finner en rimelig hettegenser tilsvarende den han ønsker seg, og heller ikke finner en pent brukt til salgs, kan du tilby deg å betale beløpet den rimelige hettegenseren hadde kosta, mens sønnen din kan betale mellomlegget for å kunne kjøpe den dyre hettegenseren.

4Ønske

Ønsk deg noe

Å ønske seg noe har magisk kraft. Når man får det man har ønska seg lenge, føles det helt vidunderlig å endelig få det. Mange ønsker kan være kortvarige, og heller ikke dype. Men et ekte ønske som blir oppfylt, blir mottatt med en inderlighet og takknemlighet du ikke finner i å gi barnet ditt noe bare for å gi det. Ikke fall for fristelsen til å kjøpe bare fordi du har råd, eller fordi barnet maser seg til det.

5Ta vare på

Ta vare på det du får

Når barnet får noe, lær det å ta vare på det. Å ha respekt for og å ta vare på sine eiendeler  – uansett hva prislappen viste – er en prisverdig egenskap å ha. Jeg fikk en gul CareBear-bamse da jeg var lita. Han var god som gull! Helt fra den dagen jeg åpna gavepapiret og han lå og smilte mot meg, har han vært en viktig del av mitt liv. Min Casanova! Den dag i dag, ca 35 år etter,  står han på nattbordet mitt i rosa strikkejakke (Casanova liker rosa?) og smiler like fint til meg uansett tid på døgnet. Og jeg smiler tilbake..