Tid til parforholdet

tid til parforholdet

Ta vare på hverandre

Hverdagen gir lite rom for kvalitetstid i parforholdet. Jobb, rutiner, barn, møter, trening og så mye annet kommer først i rekka og krever både tid og energi.

Og døgnet har som kjent 24 timer. Intet mer, intet mindre. Vi kjenner alle på følelsen av ikke å strekke til, også når det gjelder å prioritere tid sammen med dem vi er glade i.

Det kunne vært skrevet mye om hva man kan fylle tida med som familie, men det kommer i en annen artikkel. Denne gangen handler det om deg og din partner og å skape det nære i forholdet deres.

 

Sett av tid

Kunsten er å sette av tid til hverandre, og da snakker jeg ikke om å sette dere ned med kalenderen og rydde plass til både det ene og det andre, eller finne ut hvem som skal passe hunden eller barna mens dere har en helg på hotell.

Jeg snakker om de små øyeblikk som bør være den stabile grunnmuren dere tufter forholdet deres på i hverdagen.

Det er flest hverdager, men hvem har sagt at hver dag ikke kan være en fest?

Vel, en fest er kanskje å dra det litt langt, men poenget mitt er at det skal lite til for å gi parforholdet den gode, intime touchen av at dere er  et «vi» og ikke «deg og meg», og det vil øke hverdagslykken et par hakk.

7 enkle grep for et bedre forhold

1Si hverandre god morgen:)

Å si god morgen til hverandre betyr mye for hvordan resten av dagen blir. Å si positive ting til hverandre har gjensidig smitteeffekt så  selv om du skulle være av den litt morgengretne typen, vil du bli i bedre humør.

2Lag te/kaffe til hverandre

Ikke hver for dere. En liten gest som betyr mye for dem som bare må starte dagen med en varm kopp i hånda.

3Smil til hverandre

Gi en klem eller et kyss, stryk hverandre over ryggen på vei forbi til noe annet. Den fysiske nærheten i tillegg til et smil eller et varmt blikk gir dere næring for sjelen og samholdet. Skrive litt om endorfiner, smiling er bra for helsa, smiling gir deg mindre rynker..

4Gi små gaver

Damer; når ga dere sist blomster til mannen deres?

en hyggelig lapp på nista hvor det for eksempel står: ønsker deg en fin dag på jobb, kjære. 

Eller hvis du vet at partneren din trenger å koble av etter en stri dag, kjøp med deg noe han/hun setter pris på å kose seg med.

Dette kan være noe godt å drikke, yndlingsgodisen, et favorittblad eller noe annet du vet at blir satt pris på. På generell basis kan man si at blomster aldri er feil. Visste du forresten at blomster har sitt eget språk?

5Har du hatt en fin dag?

Har du et ønske om å bli gammel med partneren din, er god kommunikasjon svaret

Spør hverandre hvordan dagen har vært når dere møtes igjen etter endt arbeidsdag. Vis hverandre genuin oppmerksomhet. Ta deg tid til å høre ut svaret. Del gjerne med deg av dagen din også.

6Lag middag sammen

Å lage mat sammen, gir dere verdifull tid sammen i hverdagskaoset

Dette kan for noen være en veldig høy terskel å trå over, men det kan faktisk bringe dere nærmere hverandre.

Om dere velger å lage middagen sammen, eller dere har en arbeidsfordeling hvor en av dere lager maten og en av dere tar oppvasken og dekker på, vil det være en stund i fellesskapets ånd.

Er du den som alltid får middagen servert? Overrask med at du lager middagen! Det er utrolig deilig å komme til dekket bord selv om det skulle være en grandiosa!

Jeg er den som lager desidert flest middager hjemme, og jeg er så innmari lei av å stå ved grytene dag ut og dag inn i perioder!

Ikke er jeg inspirert til å prøve noe nytt heller. Da står halvfabrikata, hermetikk, brødskiver og frysemat høyt oppe på handlelista mi. Og jeg drømmer om at min bedre halvdel lager middagen på en helt vanlig tirsdag.

NB: Planlegger dere barn?

Middag kan fort bli dessert! Skjønner du hvor jeg vil hen? ?

I all sin enkelhet vil ihvertfall de fleste kvinner, muligens også menn, som står over grytene dag ut og dag inn, føle både samhold og tilhørighet på et annet nivå når dere setter av tid til å lage middag sammen.

Og for de aller fleste er det viktig og godt å se at partneren stiller opp og bidrar med oppgavene i hjemmet.

Det å lage middagen i fellesskap vil (med stor sannsynlighet) styrke kjærligheten dere har for hverandre, og båndet mellom dere vil også bli sterkere.

Dere investerer rett og slett i parforholdet gjennom felles aktiviteter.

7Finn hvilepulsen sammen

Å ta på hverandre øker utskillelsen av «kjærlighetshormonet» oxytocin»

Gi hverandre en armkrok å hvile i når kvelden kommer, om så bare for noen få minutter. Kjenn hverandres hvilepuls.

Kroppskontakt har mange fordeler, som for eksempel å styrke immunforsvaret, senke blodtrykket og gjør deg mer lykkelig. Kroppen produserer oxytocin, også kjent som «kjærlighetshormonet».

8Husk å kysse hverandre god natt

Gi hverandre en god slutt på dagen

Folk som kysser hverandre god natt før leggetid, sover faktisk bedre om natta! I følge The Gottman Institute bør man kysse i minst 6 sekunder for å få maks uttelling av kysset.

Og du lurer kanskje på hvor lenge 6 sekunder føles? Det defineres som: «varer lenge nok til at det føles romantisk». Kortisolnivået i kroppen senkes – du føler deg mindre stressa, og nivået av lykkehormonet serotonin økes! God natt og sov godt;)

Dersom det er noen av disse grepene dere ikke pleier å gjøre i det daglige, kan det ta litt tid før dere har klart å «bake inn» tid til dem i hverdagen deres, men når dere først har klart det, vil dere få glede av dem i lang tid fremover.

Og et lite tips på tampen er at dere trenger ikke gjøre alt hver dag. Noe er bedre enn ingenting.