Livet som aleneforelder

Aleneforelder

Grep for en bedre hverdag som aleneforelder

Dersom du oppdrar et barn alene, er du i godt selskap. Familier med aleneforeldre er mer vanlig enn noen gang.

I følge SSB  var det pr. januar 2016 112 431 husholdninger med mor/far og barn i alderen 0-17 år. Av disse bodde 20% av barna sammen med mor og 4% bodde sammen med far. Det sees en dreining mot at flere barn bor sammen med far.

Felles utfordringer for aleneforeldre

Å være aleneforelder kan være både slitsomt og utfordrende fordi hovedansvaret for familien hviler bare på deg. Du har kanskje bekymringer for noe og en stressende situasjon fordi du sjonglerer mellom jobb og barn , og i tillegg skal du ha tid til deg selv. Du er ikke alene.

Livet som aleneforelder er til tider tøft, og når man ikke har en partner å dele verken det praktiske eller følelsene rundt det med, kan man fort føle seg overveldet. Kanskje er ikke økonomien så god, og du syns det er vanskelig å oppdra barnet ditt.

Men enten man er en aleneforelderfamilie, dine-mine-våre barn-familie eller kjernefamilie, bør essensen være at man prøver å gjøre det beste ut av det livet man har.

Men hva trengs for å redusere stress og bekymringer? Jeg har samlet noen gode grep til deg. De får du her:

1Ha gode rutiner

Gode rutiner
Gode rutiner dreier seg også om de små øyeblikkene man legger til rette for sammen med sitt barn.

Gode rutiner skaper balanse i hverdagen og gir deg oversikt. Faste leggetider, tid for lekser og gaming og faste tider for måltidene er gode rammer å forholde seg til for både stor og liten. Det gir forutsigbarhet og trygghet for deg og barnet ditt.

2Ta en time-out

Tid sammen
Ta dere en pause i hverdagen og bare vær sammen

Både for deg selv og barnet ditt. Er du sliten etter en lang dag på jobb, og du merker at barnet ditt er det samme etter en enda lengre dag i barnehagen eller skole/SFO? Gruer du  deg til kjøring til aktiviteter og vennebesøk fordi dere egentlig bare trenger å slappe av?

Da foreslår jeg at dere tilbringer tiden hjemme for å hente dere inn. Avlys alle avtaler og si at dere ikke kommer på besøk likevel.

Hverdagslivets kjas og mas kan i perioder være utrolig slitsomt, og følelsen av å gå tom før ettermiddagen og kvelden har begynt er ikke god. Kos dere sammen på sofaen med noe dere liker å se på på TV, ta dere tid til middagen og den gode samtalen mellom dere. Når du sitter med tekoppen like før sengetid, tenk at dette var akkurat det dere trengte for å møte morgendagen.

3Be om hjelp

Utbrent kvinne
Be om hjelp før det blir for mye for deg. Det er ikke et svakhetstegn. Tvert i mot!

Skulle du ha skrudd sammen det skapet fra IKEA som fortsatt står i esken i gangen? Eller kræsjer fotballtreninga til eldstemann med når barnehagen stenger, og du er på vei hjem fra jobb på den tida? Tør å spørre om hjelp! Kanskje du har en nevenyttig nabo som kunne hjulpet deg med skapet?

Er det noen som sønnen din går i klasse med som han kunne ha sittet på med til treninga sånn at du rekker å hente minsten i barnehagen når du kommer fra jobb. Eller blir du bedt om å stå i kiosken på høstmarkedet på skolen, mens du egentlig skulle ha vært i en barnebursdag på samme tid? Spør om du kan bytte oppgave med noen som for eksempel skal bake.

4Ha en barnevakt du stoler på

Barnevakt
Å ha en barnevakt du har tillit til gjør det lettere for deg å slappe av når du ikke er sammen med barnet ditt

Når man er alene med barn og kanskje ikke har så mange å spørre om å sitte barnevakt, er det viktig å finne en (eller  to) man stoler på. Ofte kan det være at du har venner eller naboer med større barn/ungdommer som ønsker å tjene litt på å sitte barnevakt. Spør gjerne dem om de er interessert. Ellers kan du henge opp lapp ved nærbutikken eller spørre på Facebook.

Dersom dere og den kommende barnevakten ikke kjenner hverandre så godt fra før, er det viktig at dere tar dere tid til å bli godt kjent i forkant. Du skal føle deg  trygg, barnet ditt skal føle seg trygt og barnevakten skal føle seg trygg. Be ham/henne hjem til dere for å bli bedre kjent, men også for å snakke om det praktiske rundt avtalen dere inngår.

Dersom han/hun har vært barnevakt tidligere, be gjerne om referanser.

5Ta vare på deg selv

Vennskap
Å ta seg tid til å pleie gode vennskap er en måte å ta vare på seg selv på

Det er to ting her som du bør tenke på. På den ene siden kan det være at du trenger å slappe av og stresse ned, og på den andre siden trenger du tid sammen med gode venner og å få et pusterom borte fra hjemmet. Er det vanskelig å prioritere? Føles begge deler like viktig? Prøv å rydde plass til begge deler. Eller tenk gjennom hva som føles viktigst for deg nå. Jeg husker jeg leste et sted at for å være i stand til å hjelpe dine barn, må du hjelpe deg selv først.

Det er ikke egoistisk å ta vare på seg selv.

Gjennom å hente deg inn, få nye inntrykk, være bare deg selv sammen med andre, trene eller lese en god bok – det du føler du trenger mest – gir du også barnet ditt en bedre utgave av deg selv.

6Bli med i et fellesskap for aleneforeldre

Facebook
Fellesskap for aleneforeldre finner du blant annet på Facebook

Å være aleneforelder er ensomt! Men om man kan dele den ensomheten med andre i samme situasjon, kan den bli lettere å bære.

På Facebook er det flere grupper for aleneforeldre. Her kan du komme i prat med andre, stille spørsmål og bidra i forum med dine erfaringer.

Det finnes også en organisasjon for aleneforeldre som heter Aleneforeldreforeningen, affo.no. De har lokallag i ulike fylker, en opplysningstelefon hvor du kan få svar på spørsmål som dreier seg om hverdagen som aleneforelder. De arrangerer også aktiviteter, sommerferier og i Oslo har de også et avlastningstilbud for medlemmer på kveldstid og i helgene.