Hvordan være en støttende forelder?
Den ene dagen er din håpefulle et barn og trenger hjelp og trøst – den andre dagen er hun en ungdom med et bein inn i de voksnes verden. Og det merkes! Spesielt gjennom den gryende interessen for potensielle kjæresteemner?.
For oss foreldre er det spennende, skummelt og uvant. For din ungdom er det akkurat det samme. i tillegg er det sommerfugler i magen, søte snapper ved sengetid (eller hele døgnet!) og små møter ved gatekjøkkenet..
Og med det, kommer naturlig nok også de første kjæresteforhold. Så søte, herlige og uskyldige. Og vi minnes hvordan det var den gang vi var unge med et bittelite smil om munnen..
Men det er en del av livet som ung og forelsket å oppleve at også forelskelsen tar slutt (for vi vet jo alle at den ofte er både flyktig og hormonell i den alderen). Og verden for vår håpefulle faller i grus og de skal ALDRI ALDRI ALDRI få seg kjæreste igjen!
Og vi vil jo så gjerne støtte og trøste og fortelle at livet går videre, det finnes noen bedre for dem der ute og i tillegg farge fremtiden deres rosenrød, ikke sant?
For innerst inne vet vi at det går over, og at også denne opplevelsen må finne sin plass i livets ryggsekk.
Hvordan kan vi hjelpe dem over kjærlighetssorgen? For dere som ikke helt vet hvordan dere skal gripe det an, har vi her samlet noen gode råd dere kan bruke.
4 gode råd
1Ta tenåringens følelser på alvor
De har mye følelser, men sånn er det å være tenåring. Det verste du kan gjøre er å bagatellisere og si ting som ikke gjør situasjonen bedre. Typiske eksempler er:
- «det ville ikke vart lenge uansett»
- «det er ikke lenge før du finner deg en ny kjæreste»
- «ikke legg så mye følelser i det»
Mest sannsynlig drømte tenåringen din om at forholdet skulle vare evig, og at alt skulle være perfekt fra nå av og langt inn i fremtiden. Da hjelper det ikke at vi foreldre med vår realitetsorientering «gnir det inn».
I verste fall føler de at vi ikke tar dem på alvor, eller føler seg misforstått, og hvis han da mister tilliten til at vi virkelig bryr oss og vil det beste, kan det føre til at han trekker seg tilbake og ikke inkluderer oss i sitt følelsesliv.
Gi forståelsen av at kjærlighetssorg tar tid, og at det er lov å føle det han gjør. For det går over- til slutt. Prøv også å være tilstede i større grad når hen trenger å prate. Lytt med fornuften, men husk også å ta med hjertet. Det er ofte det de trenger mest. At du er tilstede med hele deg.
2Time-out fra sosiale medier
Er ungdommen din på Snapchat, Instagram, Facebook, Tik Tok, Houseparty?
Så lenge kjærligheten blomstrer og alt er bra, postes det statusoppdateringer med lykkelige ungdommer, og det skal mye til før det som legges ut kan tolkes feil.
Mange tenåringer forstår ikke konsekvensene av å på den ene siden angripe hverandre på sosiale medier, og på den andre siden å vise «hele verden» sin sårhet, bitterhet eller sitt sinne.
På dnt ene siden kan de både sende og poste innlegg de kommer til å angre på, og på andre siden åpner det opp for at «hatere» griper muligheten til å «shame» (kritisere) den som allerede er sårbar.
Å ta en «time-out» fra sosiale medier kan da være en fornuftig idé å lufte for tenåringen din. Hvor lenge den bør vare, er opp til dere. Hun skal ikke føle det som en straff, men en mulighet til å hente seg inn.
3Livet går videre
Det er en av de tingene vi som foreldre fort kan si til tenåringen vår i et håp om at det skal gi trøst oppi kjærlighetssorgen i mangel på noe som gir mer mening. Det fine er at dette er visdomsord med hold i!
Gi tenåringen din hverdagen tilbake så fort du merker han er klar for det. Daglige rutiner, felles møtepunkter for familien – som rundt middagsbordet, og fritidsaktiviteter sammen med venner er alfa og omega for at han skal kunne finne tilbake til seg selv og livet før kjærlighetssorgen.
Er det vanskelig å motivere, alliér deg med tenåringens venner. Be dem komme på besøk, eller å få ham med seg ut av huset og med på ting i stedet for å sitte hjemme.
4Når du er bekymret
Merker du som forelder at tenåringen din ikke kommer seg ut av kjærlighetssorgen, og viser tegn til spiseproblemer, søvnproblemer eller begynnende depresjon, søk hjelp! Kontakt fastlege, som igjen henviser dere videre til lokal BUP. For ungdommer over 18 år, henvises de til DPS for behandling av psykolog/psykiatrisk sykepleier.
Mistenker du at tenåringen din sliter med spiseproblemer, kan du lese mer om det på ung.no
Mistenker du at tenåringen din har søvnproblemer, kan du lese mer om det på ung.no
Mistenker du at tenåringen din har en depresjon, kan du lese mer om det på ung.no
Ung.no er et nettsted drevet av Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og er statens informasjonskanal for unge mellom 13- og 20 år. Der finner dere god og pålitelig informasjon rundt det å være ung i Norge i dag.