Ønsker du en harmonisk bonusfamilie?
Det kan være utfordrende å etablere en ny familie når man også har barn med seg fra tidligere forhold og det er mange som gir opp underveis. Grunnene til det kan være mange, men å samarbeide om det nye, felles livet man prøver å etablere som bonusfamilie kan gi flere utfordringer enn man så for seg i begynnelsen. Da er det godt å vite at det finnes noen gode råd å jobbe ut fra. Men først, litt fakta:
Flerfamiliehusholdningene i tall
Pr. 25.juni 2020 finnes det, i følge Statistisk Sentralbyrå (SSB), 31 393 flerfamiliehusholdninger med barn i alderen 0-17 år. Dette representerer 389 512 av i totalt ca 5 380 000 innbyggere i Norge.
65 127 barn og unge bor sammen med mor og stefar, mens 15 665 barn og unge bor sammen med far og stemor. Det vil si at 80 792 barn og unge bor sammen med mor eller far og en steforelder.
Det vil si at flerfamiliehusholdningen – også kalt stefamilien, den blandede familien eller bonusfamilien (jeg foretrekker denne), er helt normalt i 2020.
Høy skilsmisserate i ekteskap nr 2
Forfatter og klinisk psykolog James Bray, har sammen med John Kelly skrevet boken «Stepfamilies», som er basert på et 10-års langtidsstudie på stefamilier i USA. Her fant han blant annet at 60 % av alle ekteskap nr.2 hvor barn var involvert, førte til skilsmisse.
Etter dette studiet gjennomførte han nok et studie hvor han ønsket å finne ut av hvorfor det var sånn. Han rekrutterte 200 familier med mor og stefar som oppdragere. Gjennom dette studiet gjorde han et interessant funn:
Bray mener å ha funnet at alle bonusfamilier følger et bestemt mønster, også kalt sykluser.
Bonusfamiliens 3 sykluser
- de to første årene prøver barn og voksne å finne sin plass i det nye fellesskapet.
- De neste 3-4 årene er preget av kompromiss, og at man har funnet en måte å leve sammen på.
- Den tredje og siste syklusen preges av konflikter og stress da barns ungdomstid ofte setter familiene på prøve.
Par som etablerer parforhold nr 2 trenger en solid grunnmur basert på tillit og kommunikasjon for å være i stand til å håndtere de utfordringene som oppstår i bonusfamilier. Dette kan de oppnå gjennom å følge de 7 nedenstående rådene.
Hva som må til for å få det til
1Ha realistiske forventninger
Virkeligheten innhenter det fleste bonusfamilier, og utfordringer dere ikke kunne forutse, dumper plutselig ned i fanget deres.
Fanget inn i kjærlighetens nett og med den gode følelsen av å være en familie igjen, kan det fort glemmes at bonusfamilier ikke er en gjenoppstandelse av det familielivet som en gang var, men en helt ny familie med andre forutsetninger.
Når dere er klar over utfordringene hverdagen har å by på som økonomi, mellommenneskelige relasjoner og eks-partnere, men har et klart overblikk over utfordringene det byr på, da kan dere legge forutsetningene for den nye familiens vekst og blomstring.
2Kommunikasjon er nøkkelen
Det er viktig at par som satser på hverandre, lærer seg å kommunisere effektivt og ikke være redde for å ta opp tema som kan være vanskelige å snakke med hverandre om.
Det er umulig å unngå konflikt gjennom et helt samliv, og uten de grunnleggende egenskapene som å være en god lytter og vise vilje til å forstå, kan dere ende opp med å gå i vranglås på de virkelig store temaene.
Over tid kan dårlig kommunikasjon ta bort grunnlaget for det som holder bonusfamilien oppe; relasjonen mellom du og din partner.
Gottman mener at så mye som 69% av konflikter er uløselige. Og det finnes ingen trylleformel som kan løse det på magisk vis. Istedetfor bør dere som par prøve å løse konfliktene gjennom forståelse og raushet overfor hverandre.
3Vær foreldre sammen, ikke hver for dere
Lojalitet mot eget barn er ektefølt, og kan gi sterke følelser. Dette kan gjøre det vanskelig for en steforelder å komme på banen i oppdragelseøyemed. Ha i minne at kjærlighet og tillit utvikles over tid mellom stebarn og steforelder. Det er viktig at dere etablerer en rollefordeling dere i mellom så tidlig som mulig med tanke på hvem av dere som har ansvar for hva i barneoppdragelsen, selvsagt tilpasset hvert barns behov.
I følge Bray er ungdomstiden en utfordrende tid for bonusfamilien. Vær bevisst på denne tiden i din egen familie, og lytt til ungdommen, ha tid til dem og prøv å forstå deres følelser. Vis at du er der for dem.
4Lag tradisjoner som fungerer for dere
Brays studier viste at bonusfamilier bruker opptil flere år på å føle seg som en enhet. Gi dere selv tid å være sammen og bli en familie. Du kan hjelpe denne prosessen gjennom å lage familietradisjoner kun for dere. Det kan være pizzakveld midt i uka, filmkveld eller ut og spise på hele familiens yndlingsrestaurant en gang i måneden. Delte opplevelser kan hjelpe familien med å knytte bånd og skape deres egen unike identitet.
5Vær tro mot felles mål
Å være tro mot deres felles mål som et par og støtte hverandres håp og drømmer for fremtiden er essensielt for å føle at dere utfyller hverandre. De små daglige samtalene, engasjere dere i felles hobbier og interesser,og ikke minst – fast partid borte fra barna hjelper forholdet dere mellom til å holde seg sterkt og romantisk.
6Vær tålmodig og forståelsesfull
Å blande familier er som et maraton, ikke en sprint. Engasjer dere i reisen og nyt øyeblikkene og lær av hverandre. Ertet bonusbarna dine deg fordi de vant på spillkvelden dere hadde? Ert dem tilbake og hold det lett. Gjorde partneren din det stikk motsatte av det dere ble enige om i barneoppdragelsen? Snakk ærlig, rolig og respektfullt med ham om det. Hver gang noe ikke går som du hadde sett for deg; husk at dere er på samme side.
7Se fremover og ikke gi opp
Når ting ikke går som du har planlagt og dere har vansker med å bli en helhetlig familie, tenk deg tilbake til begynnelsen. Husk hvorfor dere ble sammen i utgangspunktet. Ingen parforhold eller relasjon er uten utfordringer. Par som står sammen når det stormer som verst, bygger et sterkt grunnlag for å komme gjennom vanskeligheter i fremtiden. Støttende utsagn som: » vi står sammen i dette uansett hva som skjer» kan gi felles motivasjon.
Par som har dannet bonusfamilie og som ønsker å gjøre det beste for familien, oppnår mest når de forstår viktigheten av å ha et sterkt forhold. Det legger forutsetningen for at deres nye familie lykkes i å ha det bra sammen.
Kilder:
https://www.kirkusreviews.com/book-reviews/james-bray/stepfamilies/
https://www.gottman.com/blog/seven-tips-for-stepfamily-success/