Doula med hjerte for livet

Jenny Rønning-Åhlund

Jenny, den pasjonerte Doulaen

Det regner ute, og jeg småløper bortover Dronningens gate i Sørlandets hovedstad Kristiansand. Jeg er allerede sent ute, da turen fra Tvedestrand tok litt lenger tid enn jeg hadde beregna. Spiregården er målet mitt.

Etter 8-9 minutter kommer jeg endelig frem og kjenner den lune varmen innenfra i det jeg trår over dørstokken til Spiren Kafe, hvor jeg skal møte Jenny Rønning-Ahlund.

Jeg finner henne sittende i sofaen i veksthuset med teppet lunt over seg i hyggelig passiar med en venninne. Venninna drar, og det er min tur til å bli bedre kjent med Jenny, den pasjonerte doulaen.

Jenny er i sitt 31 år, (blir 32 år 30.oktober?) kom fra Timrå i Sverige til Oslo i 2010 hvor hun bodde i 2 år ,og bor nå på Justøya i Lillesand sammen med sin mann Morten og deres to sønner. Hun driver egen praksis som blant annet doula fra sin klinikk i Kristiansand.

Alltid i bevegelse

Da Jenny var barn, tok foreldrene med seg henne og søsteren på opplevelser fremfor å gi dem julegaver. En av disse opplevelsene var at de reiste til urbefolkningen i jungelen i Equador da hun var tenåring, og bodde der i 1 måned.  Her fikk hun oppleve hvordan kulturer lever i takt med jordens rytme, på et ekte og helhetlig vis.

Disse reisene og opplevelsene hun hadde sammen med familien i oppveksten var med og preget hennes valg videre i livet. Da hun gikk på gymnaset danset hun og da hun var 19 år ble hun yogalærer.

Jenny er også utdannet kokk og den røde tråden er at hun ble veldig tidlig opptatt av hvordan kroppen fungerer, og hvordan vi kan ta godt vare på oss selv gjennom trening, kosthold og meditasjon.

«jeg er en veldig pasjonert type, har veldig mye ideer,og er ikke redd for å starte noe nytt»

Fra kokk til doula

Tanken om å bli doula kom ikke før etter hennes første sønn ble født. Da hun ble gravid, ønsket hun å utforske det så mye som mulig, og begynte å lete etter kurs om naturlig fødsel. Hun og hennes mann Morten dro da til Gry Aksnes som driver doulaskolen i Oslo, og tok et fødselskurs som gikk over en helg.

I etterkant av fødselen deltok hun og sønnen på babymassasje i regi av Aksnes, og da de kom hjem fra dette og hun så hvor godt sønnen sov dagen etterpå, begynte hun å fundere på om hennes daværende jobb som kokk virkelig var noe for henne. 12 timers arbeidsdag og alt stresset føltes ikke forenlig med livet som mor.

Hun begynte å se seg om etter alternativer. På samme tid fikk hun en telefon fra Aksnes på Doulaskolen som gjorde valget enkelt. Det viste seg at Aksnes hadde tenkt veldig på Jenny, og spurte om hun kunne tenke seg å studere til doula.  Brikkene falt umiddelbart på plass, og  Jenny visste med en gang at det var doula hun skulle bli.

Dette var på en mandag, og fredag samme uke var hun i gang med utdannelsen. Hennes eldste sønn på da 3 måneder var med under hele utdanningen, og han ble hele skolens maskot. Den dag i dag får han bursdagshilsener fra «doula-tantene».

Rom for kvinnen

Hva lærer man så på en doulaskole? I følge Jenny lærer man blant annet om fødselens ulike faser, hvordan man møter den fødende og hennes partner, kvinnens fysiologi, hvilke rutiner man har på sykehuset, prosessen å være gravid og prosessen å være i fødsel.

Vi lærte å holde rom for kvinnen,

og å kunne lytte fra et nøytralt ståsted.

vi lærte også å utforske våre egne fødsler, og hvordan vi ble født og å nøytralisere det for virkelig å kunne møte kvinnen, og nøytralt være der med hjertet og bare lytte.

Støtte og tilstedeværelse

Doula gir hoftetrykk til fødende.
Doula Jenny gir hoftetrykk til fødende. Dette gir god smertelindring.
Foto: Mariann Vik

Støtten en doula tilbyr under en fødsel er både av fysisk, psykisk og emosjonell art, og kan kan blant annet innebære:

  • Tilstedeværelse under hele fødselen
  • Skape en trygg og rolig ramme for den fødende
  • Gravidmassasje
  • Akupressur
  • Homeopati
  • Veilede i pusteteknikker
  • Foreslå fødestillinger
  • Støtte, trygge og veilede både den fødende og hennes partner

 

en doula er en profesjonell fødselshjelper som gir fysisk, psykisk og emosjonell støtte til fødekvinnen og hennes partner

 

Hvilke kvinner bruker en doula?

I følge Jenny er målgruppen hennes kvinner som enten vet hva de virkelig vil ha ut av fødselen, men vil ha en «fødselsadvokat», altså en som kan uttrykke ønskende den fødende har, eller så kan det være kvinner som har hatt en traumatisk fødsel, og som bare lengter etter å ha en person der som aldri kommer til å forlate rommet og som vet akkurat hva hun trenger.

Jenny ønsker også å være en tilstedeværende veileder for alenemødre og kvinner som er usikre og ikke vet hva de vil.

Under førstegangsfødsler kan en doula hjelpe til å finne svar på spørsmål som «hvilke behov har jeg?», «hvilke muligheter har jeg?», for noen kvinner vet ikke hvordan de vil føde eller at det finnes andre alternativer enn å føde liggende på ryggen.

Økende antall doulaer

Tilstedeværende doula
Den viktigste rollen en doula kan ha under en fødsel er å være tilstede for den fødende og hennes partner, både på det fysiske, psykiske og emosjonelle plan.
Foto: Mariann Vik

Det er flest praktiserende doulaer i Oslo, men både der og på landsbasis blir det flere og flere doulaer.

Jenny har vært den eneste som har praktisert som doula i Kristiansand over en lengre periode, og hun mener at det er takket være jungeltelegrafen folk flest vet om henne, for hun har ikke brukt mye ressurser på egenreklame.

I 2014 startet hun også en kvinnesirkel, som nå har over 3o medlemmer. Mange av disse kvinnene har brukt Jenny som doula, og har også bidratt til at flere og flere benytter seg av hennes kompetanse.

Hennes opplevelse av samarbeidet med jordmødre under fødsler er samlet sett veldig positiv, selv om hun også har opplevd fødsler hvor det har vært «tension» mellom jordmor og den fødende, og jordmor og henne som doula.

Når jeg spør Jenny hvor mange fødsler hun har vært med på, sier hun at hun har mistet tellinga, men ved nærmere opptelling kommer hun frem til ca 25 stykker siden oppstarten i 2014. 1 av disse er hjemmefødsel, som hun også kan hjelpe til med. Hennes geografiske arbeidsområde er mellom Arendal og Flekkefjord.

Og på menyen står

Jeg får også greie på at Jenny ikke bare hjelper til under fødsler. I tillegg til å gjøre det, tilbyr hun Basis doulapakken (støtte gjennom graviditet, fødsel og barseltid), fødselsforberedende kurs, gravidmassasje, veiledende samtaler, modningsakupressur, introkurs i eteriske oljer, yoni egg-kurs, men hun lager også (hold deg fast)

Placenta tinktur

Morkake
Uttrekk fra morkaken menes å ha helsebringende effekt for mor etter fødsel

Placenta tinktur blir laget ved at en bit av morkaken blir lagt i alkohol og dermed trekkes de viktigste stoffene ut og kan inntas utblandet av både mor og barn, i følge Jenny. Dette skal virke helsebringende i fysiske og psykiske utfordrende perioder, mot PMS, overgangsalder og depresjon.

Placenta innkapsling

Morkake kapsler
Kapsler av tørket morkake menes å kunne ha helsebringende effekt etter fødsel

Etter fødselen blir morkaken renset, tørket og laget om til pilleform. De tørkede morkakekapslene blir til en placentamedisin eller morkakemedisin, spesielt tilpasset egen kropp.  Åhlund kan fortelle at kundene hennes opplever en økning i brystmelk, reduserte etterfødselsblødninger og hjelper mot fødselsdepresjoner.

Morkaken inneholder mye vitaminer og hormoner. Kan ved inntak etter fødsel være med på å minske blødning, fødselsdepresjon, booster morsmelken og støtter tillknytning.

Kilder:

https://sornett.no/arkiv/190316

https://www.doulaskolen.no/

https://www.geliv.no/