Tips til babybilder

tips til babybilder

Slik kan du ta de fineste babybilder selv

De små fingrene og tærne, de store årvåkne øynene, det nydelige smilet og den lille hårkrøllen bak i nakken. Det er nesten umulig å ikke la seg bedåre av en baby.  Og du vil så gjerne holde fast på denne tida dere har sammen. Har du vurdert å ta egne babybilder?

Faktum er at tida går så fort og før du vet ordet av det, står 1-årsdagen for døra – og du lurer på hvor i alle dager tida med en baby i hus ble av. Da kan det være godt å ha bilder å ta frem fra den tida. Enda bedre er det om bildene er fine og ser bra ut.

Det er mange faktorer som skal stemme for at babybildene får et så profesjonelt utseende som mulig. Men det trenger ikke være komplisert. Med litt øvelse skal det være fullt mulig å ta bilder du blir fornøyd med. Du kan få til mye med et godt mobilkamera og  god tid i tillegg til tipsene du får her.

Her har vi samlet de beste tipsene til hvordan du kan ta gode babybilder selv.

Sørg for at babyen er fornøyd før start

Babyutstyr
Et av kriteriene for gode babybilder er at alle babyens grunnleggende behov er stilt. Det vil si at hun er utsovet, mett, har tørr bleie, føler seg trygg og verken fryser eller er for varm.

Mett

En sulten baby er en veldig misfornøyd baby, og da  er det vanskelig å få bilder av en blid og rolig baby. Husker du å sørge for at babyen både får spist og rapet før session, er du et steg nærmere de fine babybildene du ønsker deg.

Tørr bleie

En tørr bleie kan utrette mirakler, så sørg for at babyen får ny bleie først. En tissetung bleie er verken komfortabelt eller fint på bilder. Så hvis dere tar bilder et annet sted enn hjemme, husk å ta med ekstra bleie, salve og våtservietter og bleieposer.

Utsovet

Dersom babyen har sovet dårlig i forkant av fotosesjonen, kan det bli en sur opplevelse for både fotografen og babyen. Det kan fort bli både sutring og gråting og trøst vil ikke alltid nå gjennom. Sørg for at babyen har hatt nok søvn og god nok søvn før fotograferingen.

God temperatur

Normal romtemperatur for en baby er på +18 grader. Er du usikker, kan du teste ved å kjenne bak i nakken på babyen. Kjennes det ubehagelig varmt, eller babyen svetter, er rommet for varmt. Pass også på at babyen ikke ligger midt i trekken fra dør eller vindu.

For de beste babybilde  er komfort for barnet en viktig prioritet.

Rolig musikk

Rolig musikk kan roe ned et urolig barn, og dempe evt lyder fra andre forstyrrende elementer som f.eks trafikk på veien, klikking fra kameraet, stemmer på utsiden, bjeffing fra naboens hund..

Under er et eksempel fra YouTube på pianomusikk som kan virke avslappende og beroligende på babyer:

Tilpass tidspunktet til babyens døgnrytme

Sovende baby
Bilder av sovende babyer kan sjelden bli fylt med overraskelser som gulping, rare ansiktsuttrykk og bevegelser.

Et av de viktigste kriteriene for å få et godt bilde av babyen din, er å tenke gjennom om du vil ha bilder babyen sovende eller våken. Vil du ha bilde av en årvåken baby? Da bør du ta bilde på den tida av dagen hvor babyen mest sannsynlig ikke sovner underveis. En våken baby kan være en aktiv baby, så ta med deg en god porsjon tålmodighet inn i fotoshooten. Det kan være lurt å tenke at av 100 bilder vil du få 3-5 du er fornøyd med.

Tenk sikkerhet

Utropstegn
Ikke utsett barnet ditt for noe som kan være risikabelt bare for å få «det perfekte bildet». Vær også observant for ting som kan være potensielt risikabelt underveis i fotoshooten.

Sikkerhet er første og største prioritet! Ikke legg babyen oppå et usikret bord eller noe annet han kan rulle eller falle ned fra. Babyen må heller ikke holdes på en måte som gjør at han kan mistes. Pass også på varmekilder, så som peiser, frittstående ovner og lignende.

Sørg for riktig belysning

Riktig belysning
Naturlig lys gir et naturlig bilde, og med riktig vinkling vil barnet komme i absolutt fokus.

Naturlig lys

Det fineste og mest flatterende lyset er det naturlige. Ofte holder det med lys fra vinduet, eventuelt lyset fra sola/dagslys hvis dere velger å ta babybilder ute. Bare husk at dersom sollys foretrekkes, er det indirekte sollys som fungerer aller best. Tar dere bilder inne, husk at lyse farger(f.eks hvit bakgrunn) reflekterer lys best.

Fokus på barnet

Barnet i fokus
Tenk gjennom hva du kan bruke av enkle rekvisitter for å rette blikket mot den nydelige babyen din.

Bakgrunn

Pass på at bakgrunnen ikke er full av farger og mønstre. Det kan ta fokuset bort fra babyen. Dette gjelder både ute og inne.

Inne kan det for eksempel være en fargerik tapet, eller distraherende elementer i bakgrunnen, som en bokhylle eller en døråpning med sikt rett til kjøkkenet.

Heng gjerne opp et hvitt laken eller lignende som kan fungere som bakgrunn for bildet.

Nøytrale farger

Her kan du tenke både hvilke farger babyen har på seg og omgivelsene bildene blir tatt i. Nøytrale farger kan være både lyse og mørke, men kjennetegnes ved at de gir et rolig uttrykk både i seg selv og sammen med andre farger.

Ta med i betraktning at mørke farger absorberer lys, så hvis du skal ta bilder som får frem babyen din, bør du absolutt velge lyse farger på både klær og omgivelser.

Små detaljer

De nydelige tærne, de tandre hendene, de lubne små beina…smelt? Eller har babyen din et spesielt kjennetegn du ønsker å forevige? Ikke vær redd for å zoome inn med kameraet og ta bilder av akkurat dette.

Husk søsken og foreldre

Familiefotografering
Å benytte anledningen til også å inkludere familien i babybildene er naturlig, så legg også til rette for at o andre familiemedlemmer kan være  til stede.

Ikke glem resten av familien når du tar babybilde. Det er verdifulle minner å ha for både mor, far og barn, og bedre «rekvisitter» rundt babyen enn dens næreste familie kan man vel neppe få?

App til bilderedigering

Babybilde med filter
Et filter fra en bilderedigeringsapp kan avogtil være det som skal til fpr å få den profesjonelle looken på bildene.

Gode apper til bilderedigering kan være akkurat det du trenger til den siste finishen på bildene av babyen din. Min erfaring er at både Lightroom Mobile og Snapseed er gode redigeringsverktøy med alt fra beskjæringsverktøy til filtre som skaper stemning.

Det finnes mange bilderedigeringsverktøy på markedet, både gratis og betalingsversjoner. Finn den appen som passer deg og mobilen din best.

Ta vare på minnene

Minnepenn
Ta godt vare på minnene dine. Ha alltid kopier av bilder et annet sted enn bare på telefonen eller PCen.

Bildene du har tatt, bør du lagre et sikkert sted. Enten i en «sky», som for eksempel Dropbox, OneDrive eller Google, eller du kan også lagre bildene på en minnepenn, eventuelt på en ekstern harddisk.

Det viktigste er at du har en backup, en plan B, dersom du skulle være så uheldig å miste bildene du har tatt av den lille med mobilen din.

Dersom bildekvaliteten er bra, kan du for eksempel lage album eller bestille forstørring av bildene hos en av de mange fotobutikkene på nett, som fotoknudsen.no.

Du kan også lage kalendre, kopper, lerret og fotobøker som kan bli gaver til besteforeldre, tanter og onkler eller til naboen. Det er (nesten) bare fantasien som setter begrensningene.

Og når babyen din vokser til og du tenker at tiden går så altfor fort, kan du sette deg i godstolen og drømme deg bort i bildene du en gang tok av ham eller henne mens de fortsatt hadde små nusselige tær og fingre.